Маслен пай с белени праскови
Продукти (8 порции)
За тестото
360 г | бяло брашно |
200 г | краве маслo |
150 мл | ледена вода |
0.5 ч.л. | сол |
За плънката
2 | яйца Брей! |
400 г | крема сирене K-Classic |
200 г | заквасена сметана Брей! |
150 мл | течна сметана K-Classic |
2 с.л. | царевично нишесте |
500 г | белени праскови, може и от компот |
Приготвяне
- 1
В купа се слагат брашното и нарязаното на кубчета студено масло. Размесват се с ръка, като след около 5 минути се добавя водата. Месенето продължава до получаването на гладко тесто. Завива се с фолио и се оставя в хладилник за около 30 минути, за да се охлади.
- 2
През това време се разбиват яйцата със захарта до леко побеляване, добавят се крема сиренето, заквасената сметана, течната сметана и нишестето. Бърка се още няколко минути до получаване на гладка смес.
- 3
Охладеното тесто се разточва на дебелина не повече от 5 милиметра. След това се поставя в тава (за пай), като внимателно се оформя хубав ръб, който да излиза от края на тавата. Стърчащата част се реже и се отделя за направата на ленти. Съвет: За да се получи хубава основа, тестото се надупчва с вилица и се поставя стар боб или леща. По този начин тестото няма да се свлече или деформира от печенето.
- 4
Пече се в предварително загрята фурна на 220°С за 10-12 минути или до зачервяване.
- 5
Разбитата смес от се изсипва в изпеченото и охладено тесто. Върху него се подреждат нарязаните на полумец праскови. Декорира се с тънки ленти от останалото тесто и се пече още 20 минути на температура 200°С.
- 6
Готовият пай се оставя да се охлади и се сервира. Къде се поставя?