Меден кейк
Продукти (12 парчета)
500 г | брашно (ръжено и бяло) |
500 г | пчелен мед |
3 | яйца |
230 г | заквасена сметана |
100 г | захар |
60 г | краве масло |
1 ч. л. | сода |
кората от 1 портокал | |
1 /2 ч. л. | канела |
1 /2 ч. л. | звезден анасон |
1 /4 ч. л. | сух джинджифил |
1 щипка | карамфил |
1 | шушулка ванилия |
50 г | орехи |
масло за намазване на формата |
Съвет
-
Добре е кейкът да се охлади за 1 нощ преди да се поднесе.
Приготвяне
- 1
Медът се загрява в касерола на много слаб огън, докато стане с карамелен цвят (за около 10 минути).
- 2
Жълтъците се разбиват в купа със захарта. Налива се медът, слагат се подправките (без ванилията) и настърганата портокалова кора. Маслото се разтопява и се прибавя към сместа. Разбива се отново.
- 3
Содата се гаси със заквасената сметана и заедно с брашното, ванилията и натрошените орехи се сипват при останалите продукти.
- 4
Белтъците се разбиват, докато станат на сняг и се прибавят към тестото. Разбърква се добре с бъркалка.
- 5
Формата за печене се намазва с масло и в нея се изсипва медената смес.
- 6
Кейкът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за 35–40 минути.