Морковена торта
Продукти (12 парчета)
60 г | масло |
2 | морков |
4 | яйца |
60 г | брашно |
120 г | смлени бадеми |
2 ч.л. | бакпулвер |
1 пакетче | желатин |
500 г | кисело мляко |
60 г | захар |
200 мл | сладкарска сметана |
430 г | фондан за покриване на тортата |
1 с.л. | пудра захар |
12 | марципанови морковчета |
Приготвяне
- 1
Маслото се разтопява на котлона и се оставя да изстине. Морковите се обелват и настъргват на ситно. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват на пяна с 2 с.л. вода. Добавя се захар и разбиването продължава до сгъстяване. Прибавя се маслото и се разбърква. Белтъците се разбиват на сняг, към тях се прибавят брашното, бадемите, бакпулверът и морковите. Всичко се смесва и така готовото тесто се изсипва в намаслена и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се в предварително загрята фурна на 200° C за около 20 минути.
- 2
Готовият блат се отделя от тавата и се оставя да изстине. Желатинът се разтваря съгласно указанията на опаковката. Киселото мляко се разбърква със захарта. Сметаната се разбива и се смесва с желатина, киселото мляко и захарта. Бърка се, докато така полученият крем започне да се сгъстява.
- 3
Изстиналият блат се разрязва на две. Едната половина се поставя върху тортена подложка. Изсипва се кремът и върху него се слага вторият блат. Така сглобената торта се оставя в хладилника за три часа, след което се покрива с фондан. Пудрата захар се смесва с малко вода и с така получената паста се залепят марципановите моркови върху тортата.