Морска супа
Продукти (4 порции)
250 г | калмари |
8 броя | рулца от раци |
300 г | лефер |
4 с.л. | маслиново масло |
1 к.ч. | фиде |
2 скилидки | чесън |
1 глава | лук |
200 г | стерилизирани домати |
2 щипки | босилек |
2 щипки | мащерка |
2 щипки | риган |
1 ч.л. | сол |
лют пипер на вкус |
Съвет
-
Вместо лефер може да се използва кефал или мерлуза.
Приготвяне
- 1
Калмарите се почистват. Измиват се добре и се режат на шайби, а пипалата – на парченца.
- 2
Леферът се почиства, измива се и заедно с калмарите и обеления, разрязан на четири лук се поставя в тензух, който се завързва така, че да се получи торбичка. Слага се в тенджера, залива се с 1,5 л студена, подсолена вода и се оставя да заври. Котлонът се намалява и всичко се вари 15 минути.
- 3
Чесънът се нарязва на филийки и се запържва за 20-30 секунди в тенджера със загрятото маслиново масло. Добавят се пасираните домати и се налива бульонът от сварената риба. След като кипне, варенето продължава още 15 минути на тих огън.
- 4
Леферът се изважда от тензуха, почиства се от кожата и костите, и месото се накъсва на парченца. Слага се, заедно с подправките, калмарите и фидето в тенджерата при доматите.