Мусака с тиквички
Продукти (4 порции)
500 г | кайма |
4 -5 | тиквички |
1 | морков Брей! |
1 глава | жълт лук |
1 | скилидка чесън |
1 ч.л. | червен пипер |
1 ч.л. | млян кимион |
1 /2 | връзка копър |
2 | яйца Брей! |
400 г | кисело мляко (200–250 г) |
100 г | брашно |
15 г | масло |
маслиново масло K-Classic |
Приготвяне
- 1
Нарязаните на ситно лук, чесън и морков се слагат в тиган и се задушават с малко мазнина. След това се добавя каймата, заедно с подправките и солта (червен пипер, кимион и черен пипер). Пържат се на слаб огън до златисто и до карамелизиране на каймата.
- 2
През това време тиквичките се режат на ситни кубчета с размер около 1 сантиметър и се поставят в тава за печене.
- 3
Готовата кайма се изсипва върху тиквичките и се омесва, докато каймата се разпредели равномерно. Добавя се вода до половината от височината на сместа и се пече на 180° за около 40 минути.
- 4
През това време се подготвя заливката. В касерола се слага маслото, а след като се разтопи, се слага и брашното като се разбърква до получаване на еднородна смес. Добавят се разбитото кисело мляко с водата и яйцата и разбъркването продължава до сгъстяване.
- 5
С готовата смес се заливат каймата с тиквички и се пекат до получаване на златиста коричка.