Омар със сладки картофи
Продукти (2 порции)
2 х 400 г | замразени омари |
450 г | сладък картоф |
3 с.л. | зехтин |
2 глави | червен лук |
2 скилидки | чесън |
1 лист | нори |
100 г | майонеза |
1 ч.л. | сос Уорчестър |
1 ч.л. | настъргана кора от лимон |
3 с.л. | масло |
2 ч.л. | ситно нарязан магданоз |
сол | |
черен пипер |
Приготвяне
- 1
Омарите се размразяват. Измиват се със студена вода и се подсушават с кухненска хартия.
- 2
Щипките се отделят и с помощта на нож се изважда месото от тях.
- 3
Тялото на омара се разрязва през средата.
- 4
Краката се натискат с нож и от там също се изважда месото.
- 5
Опашките на омарите се оставят настрана.
- 6
Сладките картофи се обелват, измиват и нарязват на филийки.
- 7
Фурната се загрява на 160°C. Картофите се поставят върху хартия за печене, поръсват се със сол, пипер и 1 с.л. зехтин. Пекат се 30 минути.
- 8
През това време се обелват и нарязват лукът и чесънът. Листът нори се нарязва с ножица на малки парченца.
- 9
Майонезата, парчетата нори, солта, черният пипер, сосът Уорчестър, лимоновата кора и 1 с.л. зехтин се сместват и разбъркват до гладкост.
- 10
Лукът и чесънът се запържват за 2 минути в останалия нагорещен зехтин. Към тях се добавят опашките на омара, които се запържват за 5 минути.
- 11
Останалото месо от омара, маслото и магданозът се добавят в тигана и се овкусяват с пипер.