Ориенталско чили
Продукти (4 порции)
1 | патладжан |
сол | |
2 с.л. | растително олио |
2 глави | лук |
2 скилидки | чесън |
500 г | телешка кайма |
2 ч.л. | кимион |
1 ч.л. | кайенски пипер |
600 мл | телешки бульон |
1 консерва | пасирани домати |
1 консерва | нахут |
прясно смлян черен пипер | |
1 с.л. | ситно нарязан магданоз |
Съвет
-
Може да добавите към ориенталското чили 2 с. л. настъргана кора от лайм и пресен кориандър.
Приготвяне
- 1
Патладжанът се измива, дръжката му се отстранява, нарязва се на филии, осолява се добре и се запържва за 5-7 минути в 1 с. л. сгорещено олио.
- 2
Лукът и чесънът се обелват и се нарязват на ситни кубчета.
- 3
Телешката кайма се запържва в сгорещено олио, добавят се кимиона, кайенския пипер, 1 ч. л. сол, лука и чесъна и се задушава така за около 3 минути. Каймата се залива с телешкия бульон и пасираните домати, добавя се патладжана и всичко се оставя да поври за около 15 минути на средна температура.
- 4
Нахутът се отцежда от излишната вода и малко преди сервиране се добавя към ястието.
- 5
Добавят се сол и черен пипер на вкус и по желание ястието се сервира с пърленка или запечени брускети.