Ориз пилаф с чушки
Продукти (6 порции)
400 г | ориз |
1 | моркова |
2 | зелени чушки |
2 | червени чушки |
1 | домат |
100 г | замразен грах |
2 глави | лук (300 г) |
2 скилидки | чесън |
50 г | масло |
2 с. л. | зехтин |
1 /4 ч. л. | канела |
3-4 зърна | кардамон |
1 ч. л. | кимион |
1 ч. л. | сол |
Съвет
-
Оригинален начин за сервиране на пилафа е в пресни червени чушки.
Приготвяне
- 1
В дълбока тенджера се сгорещяват маслото и зехтинът. Лукът се нарязва на ситно и се запържва на умерен огън за около 10 минути, като непрекъснато се бърка. Добавя се ситно нарязаният чесън, изсипва се оризът, пържи се още 3-4 минути на умерен огън и отново се разбърква.
- 2
Сместа се овкусява с канелата, кардамона, кимиона и солта, след което се налива 1 л вода. Оставя се да къкри на много слаб огън под капак за около 10 минути.
- 3
Морковът и чушките се нарязват на ситно и се поръсват върху ориза. Прибавя се и доматът, обелен и нарязан на ситно. Разбърква се и се оставя да се задушава още около 10 минути. Малко преди да се оттегли от огъня, се добавя грахът и се разбърква.