Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос
Продукти (2 порции)
2 бр. | патешко магре с кожа |
2 с.л. | зехтин |
сол и черен пипер на вкус |
за подправката:
1 ч.л. | карамфил |
1 /2 ч.л. | канела |
1 ч.л. | смлян звезден анасон |
1 ч.л. | семена от фенел (копър) |
1 ч.л. | китайски пипер |
за соса:
100 г | сушени смокини |
1 ч.ч. | кафе еспресо |
захар | |
мед | |
200 мл | порто |
1 с.л. | краве масло |
за гарнитурата:
1 връзка | рукола |
зехтин | |
2 с.л. | балсамов оцет |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Смокините се разрязват на две и се накисват в горещото кафе.
- 2
Патешкото филе се почиства и оформя. В кожата се правят прорези под формата на ромб.
- 3
В касерола се сипват захарта и медът за соса и се загряват. След като захарта започне да се карамелизира, се добавя маслото. Когато се разтопи, се слагат смокините. Налива се портото и се оставя да къкри на слаб огън, докато се сгъсти и смокините омекнат.
- 4
Всички продукти за подправката се смесват и се стриват.
- 5
Месото се овкусява със сол, пипер и подправката.
- 6
В тиган с дебело дъно, се загрява зехтин и в него се слага филето с кожата надолу. След като се запържи се обръща и от другата страна. Прехвърля се в тавичка с кожата нагоре и се пече в загрята на 180°С фурна, с вентилатор, за 8-10 минути.
- 7
Месото се вади и се оставя да почине за малко, след това се нарязва на филии.
- 8
Рукулата се измива, подсушава се и се накъсва. Овкусява се със зехтина, балсамовия оцет и сол.
- 9
Месото се подрежда в чиния, отстрани се слага от рукулата и се полива със соса.