Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Печен телешки бут с гъбен сос

Над 60 минути
Начинаещи
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (6 порции)

1 цяло парче телешки шол (1–1,3 кг)
1 моркова
2-3 скилидки чесън
5-6 с. л. брашно
1 к. ч. олио
1 глава лук
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус

за соса:

500 г печурки
250 мл бяло полусухо вино
1 дафинов лист
2 с. л. брашно
30 г краве масло
1 ч. л. сол

Приготвяне

    1

Половината от моркова се реже на малки парченца. По повърхността на месото се правят разрези с нож така, че в тях да се сложат парченцата морков, както и целите изчистени скилидки чесън. Месото се овалва в брашното и се поставя в широк тиган, за да се запържи в сгорещеното олио, докато се зачерви от всички страни.

    2

Прехвърля се в тава, като се налива 1 пръст вода. Добавят се 5-6 с. л. олио, останалият морков и обелената и разрязана надве глава лук. Слага се да се пече при температура 160°С в предварително нагорещена фурна за около 1 час. Трябва да се полива периодично – през 15-20 минути, със соса от печеното.

    3

На 45-ата минута се посолява и се поръсва със смления черен пипер. Когато се набоде с шишче, сокът, който излиза, трябва да е светъл на цвят – по това се познава, че вътрешността е добре изпечена. Готовото месо се изважда и сосът от печеното се прецежда и запазва.

    4

Маслото за соса се сгорещява в тиган и в него се пържат нарязаните на филийки гъби, докато се зачервят. Поръсват се с брашното, добавя се дафиновият лист, налива се виното и се вари, докато течността се изпари. Прибавя се сосът от печеното и всичко се доварява още 1-2 минути, за да се овкуси добре. Посолява се, ако е необходимо. Печеното месо се реже на филийки и се поднася в чинии, полято със сос.