Печена целина, пълнена с бадеми, просо и спанак
Продукти (4 порции)
1 | глава целина (около 1,2 кг) |
1 опаковка | биотофу K-take it veggie 2x175 г |
500 г | спанак на листа (замразен) |
50 мл | биопродукт за готвене K-take it veggie |
3 с.л. | червени боровинки |
300 мл | зеленчуков бульон |
2 | скилидки чесън |
2 ч.л. | горчица |
2 | глави лук |
50 г | бадеми |
120 г | просо |
бял винен оцет | |
2 с.л. | слънчогледово олио |
2 | стръка розмарин |
черен пипер на вкус | |
2 | сол |
индийско орехче на вкус | |
1 с.л. | сладък червен пипер |
Съвет
-
По желание печената целина може да се сервира с гарнитура от ябълки и червено зеле или картофени кнедли.
Приготвяне
- 1
Главата целина се измива добре с помощта на четка и се отцежда. Обелва се и се издълбава в горната четвърт, като се оставя ръб с дебелина около 2 см. Остатъците от целината се варят в подсолена вода с оцет за 10-15 минути и се отцеждат.
- 2
Лукът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Тофуто се настъргва, розмаринът се измива, отцежда се, листенцата се нарязват на ситно.
- 3
Тофуто се запържва в тиган със супена лъжица слънчогледово олио за 2-3 минути, добавят се половината от нарязаните лук и чесън и се задушава за 1-2 минути. Подправя се с розмарин, червен пипер, сол и черен пипер и се оставя настрана.
- 4
Бадемите се нарязват на едри парчета и се запичат в тенджера до златистокафяво, добавя се просото, деглазират се с бульона и всичко се готви за още около 15 минути, докато просото омекне.
- 5
Фурната се загрява предварително на 180°С с вентилатор.
- 6
Тофуто се смесва с просото и горчицата. Сместа се изсипва в целината и леко се притиска, пече се във фурната за 25 минути.
- 7
Листата спанак се измиват и отцеждат, накъсват се на хапки. Останалите кубчета лук и чесън се задушават в останалото масло, докато станат прозрачни, добавя се спанакът и се всичко се задушава за още една минута. Когато е готов, спанакът се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче.
- 8
Приготвя се крем с останалите резени целина. Те се пасират с ръчен пасатор, докато станат на пюре и се подправят със сол и черен пипер.
- 9
Печената целина се изважда от фурната, украсява с боровинки и розмарин и се сервира със спанак и крем от целина.