Печена чимичанга с пилешко
Продукти (4 порции)
400 г | пилешко филе |
120 г | сирене Чедър |
80 г | заквасена сметана |
50 г | краве масло |
30 г | зелени чушки „Халапеньо“ |
50 мл | олио |
4 бр. | пшенични тортили |
2 скилидки | чесън |
1 глава | лук |
1 | домат (обелен) |
1 ч.л. | кимион |
1 /2 ч.л. | пушен червен пипер |
чили на прах, сол и черен пипер на вкус |
За гарниране:
200 г | заквасена сметана |
30 г | зелени чушки „Халапеньо“ |
1 | авокадо |
1-2 | домата |
1 /2 | лайм |
1 /2 връзка | пресен кориандър |
1 /2 връзка | пресен лук |
1 /2 ч.л. | сух чесън |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Пилешкото се реже на тънки парчета и се запържва в сгорещеното олио, заедно с наситнените лук и чесън.
- 2
Прибавят се нарязаният на кубчета домат и наситнените люти чушки. Овкусява се с кимион, пушен пипер, чили на прах, сол и черен пипер, и след 1 – 2 минути се дърпа от огъня.
- 3
Готовата плънка се разбърква с настърганото сирене „Чедър” и със заквасената сметана.
- 4
Тортилите се мажат с разтопено масло. В средата на всяка се слага от плънката и се затварят като пакети.
- 5
Подреждат се в тава с незалепващо покритие. Намазват се и отгоре с масло. Пекат се в загрята на 180 °С фурна с вентилатор до готовност – около 15 минути.
- 6
Авокадото се намачква и се овкусява с чесъна, сол и сок от лайм. Доматите се режат на кубчета и се разбъркват с наситнените лук, кориандър и люти чушки. Овкусяват се със сол и черен пипер.
- 7
Всяка порция чимичанга се поднася с авокадо, домати, заквасена сметана и по желание – с настъргано сирене „Чедър”.