Печени филета от риба пангасиус със сос от грейпфрут
Продукти (2 порции)
2 филета | пангасиус |
олио за намазване на тавата |
за дресинга:
1 | лимон |
1 /2 ч. ч. | сок от грейпфрут |
1 с. л. | зехтин |
3 стръка | пресен лук (бялата част) |
1 | маринована люта чушка |
4-5 стръка | магданоз |
1 /4 ч. л. | сол |
1 /4 ч. л. | смлян черен пипер |
за соса за печене:
1 /4 ч. ч. | сухо бяло вино |
4 стръка | лук (само бялата част) |
1 /4 ч. л. | смлян черен пипер |
1 с. л. | суха или прясна мащерка |
1 /2 ч. л. | лют червен пипер |
за гарнитурата:
2 | тиквички |
2 | жълти чушки |
1 | грейпфрут |
1 с. л. | кафява захар |
1 | лайм |
Приготвяне
- 1
Лимонът се смила заедно с кората в кухненски робот.
- 2
Добавят се останалите продукти за дресинга и сместа отново се блендира. Фурната се загрява предварително на 200°С.
- 3
Филетата се режат, подреждат се в леко намазнена тавичка и се заливат с виното и 1/2 ч. ч. вода. Поръсват се със ситно нарязания лук, овкусяват се с черния пипер, мащерката и лютия червен пипер и се запичат за 10-12 минути.
- 4
Тиквичките, чушките и грейпфрутът се режат на жулиени и се сотират за 3-4 минути. Към тях се добавят кафявата захар и сокът на лайма и се разбъркват.
- 5
Порциите се сервират, заляти с дресинга. Гарнира се със сотираните тиквички, чушки и грейпфрут. При поднасяне може да се поръси с наситнен пресен кориандър.