Пиле със зелено къри
Продукти (4 Порция)
600 г | пилешки гърди |
800 мл | кокосово мляко |
200 г | жасминов ориз |
200 г | зелен фасул |
12 скилидки | чесън |
1 с. л. | паста зелено къри |
6 | люти чушки |
1 връзка | пера зелен лук |
8 с. л. | олио |
4 ч. л. | лимонова трева (настъргана кора от 2 лимона) |
4 ч. л. | накълцан пресен кориандър (2 ч. л. сух) |
4 ч. л. | куркума |
4 ч. л. | кимион |
2 ч. л. | сух босилек |
сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Лютите чушки се почистват от дръжките и връхчетата и се слагат в блендер. Добавят се нарязаният лук, скилидките чесън, кориандърът, лимоновата трева, куркумата и кимионът. Налива се олиото, сипва се малко вода (около 150 мл) и всичко се смила.
- 2
Сместа се пресипва в тиган, нагрява се и се редуцира, докато течността се изпари. Добавя се къри пастата. Пилешкото месо се нарязва на парчета и се прибавя към соса. Сипва се и зеленият фасул и се разбърква добре. Накрая се наливат 600 мл от кокосовото мляко, осолява се на вкус и се оставя да поври.
- 3
Останалото кокосово мляко се налива в тенджера заедно с 300 мл вода, добавя се оризът, осолява се на вкус и се сварява. Свареният ориз се сипва в порционна купичка, върху него се слага пилешкото месо със зеленчуците, поръсва се с босилека и се сервира.