Пиле с орехов сос
Продукти (6 порции)
1 | пиле |
2 стръка | мащерка |
1 | дафинов лист |
2 стръка | магданоз (+ за украса) |
50 мл | олио |
150 г | орехи |
5 скилидки | чесън |
80 г | краве масло |
2 с.л. | брашно |
3 | яйца |
1 | лимон |
сол и черен пипер на вкус |
Съвет
-
По желание при поднасяне, ястието се полива с малко от мазнината от печенето на пилето.
Приготвяне
- 1
Пилето се поставя в тенджера. Залива се със студена вода и се посолява. В тенджерата се пускат стръковете мащерка, дафиновият лист и магданозът. Вари се до готовност.
- 2
Свареното пиле се прехвърля в тава. Залива се с олиото и се запича в загрята на 220°C фурна (с вентилатор) до златисто - около 20 минути.
- 3
Орехите се смилат. Чесънът се нарязва на ситно. Запържва се в загрятото масло. Сипва се брашното, разбърква се и се пържи, докато стане златисто. Наливат се 600 мл от бульона на варенето пиле. Прибавят се орехите и се готви около 5 минути.
- 4
В това време се разбиват яйцата със сока от 1/3 лимон. Към тях се налива малко от горещия сос, за да се темперират. След което се изливат в соса, разбърква се и съдът се дърпа от котлона. Овкусява се със сол и черен пипер.
- 5
Пилето се сервира със соса, останалия лимон, нарязан на шайби, и накъсан магданоз.