Пиле в сладко-кисел сос
Продукти (2 порции)
за пилето:
500 г | пилешко месо |
150 г | ананас |
1 /2 ч. л. | натриев глутамат |
сол и черен пипер на вкус | |
олио за пържене | |
сусам за поръсване |
за панировката:
170 г | брашно |
50 г | царевично нишесте |
15 г | бакпулвер |
35 мл | олио |
250 мл | вода |
за сладко-киселият сос:
200 г | захар |
200 мл | ябълков оцет |
80 г | кетчуп |
60 г | доматено пюре |
15 г | царевично нишесте |
Приготвяне
- 1
Оцетът се кипва със захарта и се прибавят кетчупът и доматеното пюре. Вари се 15 минути. Накрая се слага нишестето, разтворено в малко вода.
- 2
Пилешкото месо се нарязва на кубчета и се овкусява със сол, черен пипер и натриевият глутамат. Оставя се да престои няколко минути, покрито с фолио.
- 3
Продуктите за панировката се смесват и се разбиват добре с бъркалка.
- 4
Месото се овалва в панировката и се пържи на умерена температура в сгорещено олио. След това се отцежда върху хартия.
- 5
В сгорещен уок се сипва от сладко-киселият сос и част от нарязаният на кубчета ананас. Разбърква се бързо.
- 6
Слага се малко от изпърженото пилешко, разбърква се и след 2-3 минути се сваля от огъня. Така се приготвя и другата порция. Ястието се сервира поръсено със сусам.