Пилешка чорба по селски
Продукти (4 порции)
500 г | пиле (600 г) |
1 глава | лук |
50 г | корен от целина |
1 | моркова |
30 г | краве масло |
2-3 | домата |
1 /4 връзка | магданоз |
2-3 стръка | целина |
1 к. ч. | фиде |
5-6 зърна | черен пипер |
1 /2 ч. л. | сол |
за застройката:
1 | жълтък |
1 к. ч. | кисело мляко |
Приготвяне
- 1
Пилето се реже на 4 парчета и се измива. Поставя се в тенджера и се залива с 2 л студена вода. Кипва се и след като се отпени, се слага черният пипер.
- 2
Магданозът се измива, листата се отделят, а стеблата заедно със стръковете целина се завързват с конец и се добавят в тенджерата. Прибавят се лукът и целината, нарязани на ситно. Посолява се и се вари още 30 минути на тих огън под капак.
- 3
Морковът се настъргва на ренде и се запържва в тиган с предварително сгорещеното масло за около минута. Слагат се обелените и нарязани на ситно домати и също се запържват за минута.
- 4
Пилето заедно с магданоза и целината се изваждат от тенджерата. В нея се изсипват задушените моркови и домати и се варят около 15 минути. Пилешкото месо се накъсва на дребни парченца и се връща в тенджерата. Накрая се добавя фидето и след още 5-6 минути тенджерата се оттегля от огъня.
- 5
Жълтъкът и киселото мляко се разбиват в купичка и постепенно се наливат 2-3 черпака от бульона. Разбърква се и застройката се изсипва в тенджерата на тънка струйка. Поръсва се с нарязаните листа магданоз и се сервира.