Пилешко със зелено къри
Продукти (2 порции)
500 г | пилешки гърди |
5 бр. | шалот |
100 г | зелен боб |
4 малки | люти чушки |
1 | лайм |
2 с.л. | фъстъчено олио |
60 г | зелена къри паста |
1 л | неподсладено кокосово мляко |
1 с.л. | рибен сос |
1 с.л. | палмова захар |
1 /4 връзка | босилек |
Съвет
-
Цялото ястие може да се приготви и във вегетариански вариант. Пилешкото месо може да се замести с патладжан, чушки и гъби, например.
Приготвяне
- 1
Пилешкото се измива, подсушава и нарязва на хапки. Шалотите се обелват и нарязват на полумесеци. Шушулките боб се измиват, отцеждат и разрязват на половинки. Лютите чушки се измиват, разрязват по дължина и се почистват от семките. Лаймът се измива, кората се настъргва, а сокът изцежда.
- 2
Олиото се загрява в голям тиган и се прибавя къри пастата, която се запържва леко. Към нея се добавя половината от кокосовото мляко и пилешкото. Готви се за около 3 минути, след което се добавят кората и сокът от лайм.
- 3
Шалотът, зеленият боб, чушлетата, рибеният сос и палмовата захар се добавят към кърито. Прибавя се останалото кокосово мляко и всичко се готви около 8 минути. Междувременно босилекът се измива, подсушава, а листенцата се отделят от стеблото. Готовото къри се декорира с листата босилек и се сервира.