Плакия от зелен фасул
Продукти (4 порции)
1 кг | зелен фасул |
6-7 с. л. | олио |
1 глава | лук |
1 | моркова |
2-3 | домата |
5-6 скилидки | чесън |
2 стръка | целина |
4 стръка | магданоз |
4 стръка | копър |
1 | лимон |
1 с. л. | брашно |
1 ч. л. | сол |
Приготвяне
- 1
Зеленият фасул се измива и се почиства от крайчетата, след което се реже на 2-3 парчета. В тенджера се сгорещяват 5 с. л. от олиото и в него за около минута се запържват нарязаният на филийки лук и морковите, нарязани на кубчета. Добавят се зеленият фасул и 1 домат, настърган на ренде. Наливат се 200 мл гореща вода, посолява се и се оставя да се задушава около 15 минути.
- 2
Останалото олиото се сгорещява в тиган и в него за около 30 секунди се запържват нарязаните на филийки скилидки чесън. Поръсва се брашното и след около още 30 секунди се налива 1 ч. ч. вряла вода. Оставя се да кипне, след което се изсипва при задушения зелен фасул. Поръсва се със ситно нарязаната целина и сместа се прехвърля в тава.
- 3
Лимонът и останалите домати се режат на кръгчета и се подреждат върху зеления фасул. Ястието се пече около 30 минути в предварително загрята до 180°С фурна. Накрая се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз, оставя се да изстине напълно и се сервира.