Постни тортили със зеленчуци
Продукти (4 порции)
За постното „крем сирене“:
120 г | тофу |
80 г | сурово кашу |
1 с.л. | ябълков оцет |
1 с.л. | сок от лимон |
сол на вкус |
За тортилите:
140 г | брашно |
80 мл | бадемово мляко |
1 /4 ч.л. | сода бикарбонат |
1 /4 ч.л. | бакпулвер |
1 /4 ч.л. | сол |
брашно за поръсване |
За намазване на тортилите:
50 г | сушени домати |
50 г | спанак |
4 стръка | босилек |
2 скилидки | чесън |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Кашуто се накисва във вода за 1 нощ, отцежда се и се измива. В купата на блендер се смесват отцедените ядки, тофуто, оцетът и лимоновият сок. Посолява се и се пюрира.
- 2
Прибира се в хладилник за 1 нощ. Подходящо е като заместител на крем сирене в солени ястия.
- 3
Брашното се смесва със содата, бакпулвера и солта. Налива се млякото и се замесва тесто.
- 4
Разделя се на две части, които се разточват на тънки кръгове-тортили върху набрашнен плот. Пекат се в сух тиган от всяка страна до готовност. Изваждат се, напръскват се с вода и се покриват с кърпа, за да омекнат.
- 5
Сушените доматите се заливат с вода и се кипват, след това се отцеждат, охлаждат се и се наситняват.
- 6
Спанакът и босилекът се накълцват и се смесват със стрития на паста чесън, доматите и постното крем сирене. Посолява се.
- 7
Тортилите се мажат със сместа. Навиват се на рула, нарязват се и се поднасят.