Пълнени патладжани с телешко
Продукти (4 порции)
4 средно големи | патладжана |
500 г | смляно месо от телешка плешка |
10 скилидки | чесън |
3 | домата |
1 глава | лук |
1 /4 връзка | магданоз |
50 мл | олио |
1 ч.л. | червен пипер |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Патладжаните се разполовяват по дължина. Посоляват се и се оставят да престоят 20–30 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Измиват се, подсушават се и се издълбават с чаена лъжичка.
- 2
Сърцевината се накълцва. Лодките от патладжани се запържват за кратко от всяка страна в 20 мл от олиото.
- 3
В останалата мазнина се запържва сърцевината им, заедно със ситно нарязания лук. Прибавят се един настърган домат, накълцаните скилидки чесън и мляното месо, и се разбърква.
- 4
Овкусява се с червения и черния пипер, ситно нарязания магданоз и сол, и отново се разбърква добре.
- 5
Патладжаните се пълнят със сместа, нареждат се в намазнена тава, покриват се с шайби червени домати и се пекат 40 минути в загрята на 180°C фурна с вентилатор.