Пържен ябълков сладкиш
Продукти (15 парчета)
За предварителното тесто:
100 г | пшенично брашно |
1 пакетче | суха мая |
40 г | захар |
100 мл | прясно мляко |
За основното тесто:
500 г | пшенично брашно |
щипка сол | |
40 г | захар |
100 г | краве маслo |
150 мл | прясно мляко |
2 | яйца |
За пълнежа:
4 | ябълки |
2 с.л. | захар |
1 ч.л. | канела |
Други продукти:
750 мл | олио за пържене |
4 с.л. | захар |
1 с.л. | канела |
Приготвяне
- 1
<strong>Предварително тесто:</strong> В купа се смесват брашното, сухата мая и захарта. Млякото се затопля в тенджера и се добавя към сухите съставки. Обърква се и се оставя за около 10 мин. да втаса.
- 2
<strong>Основно тесто:</strong> В купа се смесват брашното, солта и захарта. Маслото и млякото се поставят на котлона да се затоплят, докато маслото се стопи. Прибавят се към предварителното тесто. Разбърква се добре и се пробавя 1 яйце, след което към сместа постепенно се прибавя и останалото баршно. С помощта на кухненски миксер се замесва тесто за около 10 мин. След това то се оформя на топка върху набрашнен плот и се поставя в намазнена купа. Покрива се и се оставя да втасва на топло място за около 1 ½ ч.
- 3
<strong>Пълнеж:</strong> Ябълките се измиват, подсушават се и се почистват от семките. Нарязват се на кубчета с размер около 1 x 1 см. В купа се смесват ябълките, захарта и канелата.
- 4
Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се разточва на правоъгълник с размер 45 x 35 см. Кубчетата ябълки се разпределят върху тестото и то се навива на руло откъм дългата страна на тестото. Нарязва се на парчета с размер около 2,5 см. Върху тава за печене се поръсва малко брашно, парчетата се поставят в тавата на разстояние около 3 см едно от друго и се оставят за още 10 мин. да втасват.
- 5
Олиото се загрява в дълбок съд. Поставя се дървена лъжица в олиото – олиото е достатъчно горещо, когато се появят мехурчета. Парчетата се поставят в олиото едно след друго и се пържат за около 5-7 минути, като се обръщат. Готовите ябълкови сладкиши се поставят върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. Захарта и канелата се смесват и горещите ябълкови сладкиши се овалват в нея.