Пъстърва с лимоново ризото
Продукти (4 Порция)
4 | пъстърви |
400 г | ориз за ризото |
лимон | |
10 г | копър |
2 скилидки | чесън |
1 глава | лук |
30 мл | маслиново масло |
150 мл | бяло вино |
2 л | зеленчуков бульон |
150 г | тиквички |
80 г | грах |
100 г | пресен спанак |
40 г | орехи |
сол | |
2 г | черен пипер |
Приготвяне
- 1
Пъстървата се почиства и филетира, като се отваря като пеперуда и се отстранява главата.
- 2
В касерола, с маслиново масло се задушават лукът, нарязан на ситно, и добре смачканият чесън. Добавя се оризът и се запържва до златисто, след което се "погасява" с вино и се готви така няколко минути, за да се изпари алкохолът от виното. След това към ризотото постепенно се прибавя бульон, като се бърка непрекъснато за около 10-12 минути.
- 3
Тиквичката се нарязва на кубчета, а спанакът на ивици. Към ризотото първо се добавя грахът, след което е ред на тиквичката и спанакът. Ризотото се полива с малко лимонов сок, лимонова кора, добавя се и малко копър.
- 4
Рибата се овкусява със сол и се готви на добре сгорещен тиган за около 4-5 минути. Сервира се върху ризотото с малко нарязани орехи отгоре.