Редена мусака от коприва
Продукти (5 порции)
600-700 г | коприва |
200 г | ориз |
3 глави | лук |
7-8 с. л. | олио (1/2 к. ч.) |
1 ч. л. | червен пипер |
2-3 с. л. | доматено пюре |
50-100 г | кашкавал |
за заливката:
30 г | краве масло |
1 с. л. | брашно |
150 мл | прясно мляко |
1 щипка | индийско орехче |
сол и черен пипер на вкус | |
2 | жълтъка |
Приготвяне
- 1
Почистената и измита коприва се залива с вряла вода, престоява 5 минути, отцежда се, отново се изплаква и се нарязва надребно.
- 2
Оризът се сварява в подсолена вода и се отцежда.
- 3
Лукът се нарязва на филийки и се запържва в олиото за няколко секунди, налива се малко гореща вода и се оставя да се задуши около 5–10 минути. След като омекне, се добавя червеният пипер, разбърква се и се разрежда с доматеното пюре. След това се долива малко вода и се бърка, докато пюрето се разтвори. Прибавя се попарената коприва и отново се разбърква.
- 4
Заливката се приготвя, като маслото се разтопява и в него до златисто се запържва брашното. Разрежда се със студеното прясно мляко и след като кипне, се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. В отделен съд се разбиват жълтъците и към тях внимателно се сипва белият сос, като се бърка непрекъснато.
- 5
На дъното на съда за печене се слага от копривената смес, върху нея се реди пласт ориз и отново от копривата. Полива се със заливката, настъргва се от кашкавала и се пече до златисто в умерено загрята на 180 градуса фурна.