Салата от калмари със зелен чили винегрет
Продукти (4 порции)
500 г | калмари |
4 | домата |
4-6 с. л. | олио |
2 глави | лук |
1 | зелена салата |
сол на вкус | |
черен пипер на вкус |
за зеления чили винегрет:
1 | зелена чушка |
2 | люти чушки |
4 скилидки | чесън |
4 с. л. | зехтин |
4 с. л. | олио |
2 с. л. | лимонов сок |
1 ч. л. | сол |
1 ч. л. | мед |
Приготвяне
- 1
Калмарите се почистват и се измиват внимателно.
- 2
Доматите също се измиват и се разполовяват. Лукът се нарязва на четири и се поставя в предварително намазнена с 2-3 с. л. олио тава. Пече се заедно с доматите 30 минути в предварително загрята до 180°С фурна. След това доматите внимателно се обелват и семената се отстраняват.
- 3
Върху тубите на калмарите се правят два – три кръстовидни разреза. Осоляват се, подправят се с черния пипер и се поливат с 2-3 с. л. олио. Пекат се върху предварително нагрят грил тиган 2-3 минути от двете страни.
- 4
Зелената чушка, лютите чушки и необелените скилидки чесън се изпичат на грил тигана.
- 5
Изваждат се в съд с капак и се оставят да се задушат. След това се обелват, а от чушките се отстраняват семената. Поставят се в пасатор, наливат се зехтинът, олиото, лимоновият сок, солта и медът и всичко се пасира.
- 6
Листата зелена салата се нарязват на ивици. В чинията за сервиране се оформя канапе от салатата, отгоре се поставят четири четвъртинки от доматите. Между тях се нарежда печеният лук, а калмарите се нарязват на шайби и се поставят в средата. Поливат се със зеления чили винегрет и се сервират.