Салата от карфиол със скариди
Продукти (4 порции)
250 г | замразени скариди |
1 | карфиол (около 800 г) |
300 г | замразен грах |
1 консерва | нахут (около 425 мл) |
1 скилидка | чесън |
4 с.л. | растителна мазнина |
1 ч.л. | мед |
1 /2 ч.л. | куркума |
1 малко парче | джинджифил (около 2 см) |
1 | малка червена люта чушка |
1 с.л. | манго чатни |
2 с.л. | сок от лайм |
3 с.л. | нарязан магданоз |
сол | |
пипер | |
къри |
Приготвяне
- 1
Скаридите се размразяват, измиват и подсушават. Карфиолът се почиства, разделя на малки розички, измива и заедно с граха се вари около 10 минути в леко подсолена вода. Нахутът се отцежда.
- 2
Чесънът се обелва, смачква, смесва се с 1 с.л. растителна мазнина, мед и куркума, прибавя се към скаридите и всичко се маринова 15 минути. Джинджифилът се обелва и нарязва на ситно. Лютата чушка се разполовява, отстраняват се семките, измива се и се нарязва на кръгчета. Манго чътни, чили, джинджифил, кърито, сокът от лайм и 2 с.л. мазнина се разбъркват и към тях се прибавя сол и пипер. Дресингът се излива върху карфиола, граха и нахута и всичко се разбърква добре.
- 3
Скаридите се запържват в останалата мазнина за около 6-8 минути. Салатата с карфиол и скариди се разпределя по чиниите, поръсва се магданоз и се сервира.