Салата от кускус
Продукти (2 Порция)
250 г | кускус |
500 мл | зеленчуков бульон |
1 | зелена чушка |
2 стръка | пресен лук |
1 стрък | пресен чесън |
2 | домата |
50 г | белени слънчогледови семки |
кората от 1 лимон | |
маруля |
за дресинга:
2 щипки | джоджен |
сокът от 1/2 лимон | |
1 стрък | пресен чесън |
5 с.л. | маслиново масло |
1 връзка | магданоз |
1 /2 ч.л. | сол |
Приготвяне
- 1
Кускусът се сварява в зеленчуковия бульон. Чушката се нарязва на ситно, а лукът – на колелца. От чесъна се накълцва само бялата част. Доматите се почистват от семките и се нарязват на кубчета.
- 2
Джодженът за дресинга се накисва с лимоновия сок в подходящ съд. Прибавят се ситно нарязаните чесън и магданоз. Сипва се маслиновото масло, посолява се и се разбърква.
- 3
Свареният кускус се изсипва в купа, прибавят се зеленчуците, дресингът, слънчогледовите семки и се разбърква. Оставя се да се охлади.
- 4
Сервира се, като в чиния се прави канапе от маруля, върху което с помощта на лъжица за сладолед се поставят топки от приготвения кускус. Накрая всичко се поръсва с настъргана лимонова кора.