Салата Нептун
Продукти (4 порции)
1 | пушена скумрия |
200 г | коктейл от морски дарове |
10 | ролца от раци |
3 | твърдо сварени яйца |
1 | авокадо |
5-6 листа | зелена салата |
за лимоново-горчичения винегрет:
5 с. л. | зехтин |
2 с. л. | лимонов сок |
1 ч. л. | горчица |
2 стръка | копър |
1 /4 с. л. | сол |
бял пипер на вкус |
за майонезения дресинг:
100 г | майонеза |
100 г | заквасена сметана |
1 филе | от аншоа (1 ч. л. пастет от аншоа) |
1-2 с. л. лимонов сок | |
1 скилидки | чесън |
2-3 стръка | копър |
2-3 стръка | магданоз |
Приготвяне
- 1
Всички продукти за лимоново-горчичения винегрет (без копъра) се смесват в купа и се разбъркват. Добавя се ситно нарязаният копър.
- 2
Ролцата от раци се нарязват на тънки филийки. Добавя се размразеният коктейл от морски дарове, заливат се с приготвения лимоново-горчичен винегрет и внимателно се разбъркват.
- 3
Пушената скумрията се филетира, а филетата се нарязват на фини ивички, като внимателно се проверява за останали костици.
- 4
Филето аншоа и чесънът за майонезения дресинг се накълцват. Смесват се с всички останали продукти, овкусяват се с наситнените копър и магданоз и се разбъркват.
- 5
Зелената салата се измива, подсушава се и се нарязва на съвсем фини ивички. Авокадото се разполовява и костилката се отстранява внимателно. Вътрешността се отделя с помощта на лъжица (внимава се кората да се запази цяла) и се нарязва наситно. Прехвърля се в купа, поръсват се с лимоновия сок и се добавя една част от нарязаната салата.
- 6
Покрива се с овкусения коктейл от морски дарове, слагат се резени от яйцата и накрая се прибавя останалата салата. Гарнира се с майонезения дресинг и се сервира.