Салата от патладжан
Продукти (4 порции)
3-4 | патладжана (500 г) |
сол на вкус |
за дресинга:
2 скилидки | чесън |
100 мл | олио |
3 с. л. | лимонов сок |
1 ч. л. | горчица |
1 ч. л. | сол |
10 листа | пресен босилек (1 ч. л. сух) |
1 с. л. | белени слънчогледови семки |
Приготвяне
- 1
Патладжаните се нарязват на колелца, посоляват се и се оставят 30-40 минути в наклонена тавичка, за да се отцедят от горчивия сок.
- 2
Дресингът се приготвя, като предварително счуканият чесън се слага в купа и към него се прибавят олиото, лимоновият сок, горчицата и солта, и се разбива с телена бъркалка. Накрая се добавят листата ситно нарязан босилек.
- 3
Отцедените, изплакнати и подсушени патладжани се подреждат в тава за печене. Намазват се с част от предварително приготвения дресинг и се пекат от двете страни по 5–8 минути в загрята на 220 градуса фурна. При обръщането се намазват повторно с дресинга. 4. Изпечените патладжани се подреждат в кръг, в дълбока чиния. Намазват се с останалата част от дресинга и се поръсват със счуканите слънчогледови семки.