Свински котлети по гръцки
Продукти (2 порции)
400 г | дребни пресни картофи |
2 | свински котлета |
сол и черен пипер на вкус | |
1 | домат |
2 | зелени маслини (без костилки) |
2 | черни маслини (без костилки) |
1 с.л. | доматено пюре |
5 с.л. | маслиново масло |
200 г | чери домати на клонка |
клончета мащерка и розмарин | |
морска сол |
Приготвяне
- 1
Картофите се измиват добре и се сотират. Котлетите се измиват, подсушават и с помощта на нож за филетиране по дължината на месото се оформя джоб. Овкусява се със сол и пипер.
- 2
Доматът се измива, разполовя, семките се отстраняват и месестата част се нарязва на кубчета. На кубчета се нарязват и маслините. Разбъркват се в купа с доматеното пюре, овкусява се и с готовата смес се пълнят котлетите. Запечатват се с клечки за зъби и се пържат от двете страни в предварително сгорещено маслиново масло за около 15-20 минути.
- 3
Чери доматите и зелените подправки се измиват добре. Дръжките на доматите не се отстраняват. Поставят се в малка алуминиева тавичка, посоляват се добре, прибавят се 2 с.л. маслиново масло и се пекат около 5 минути в предварително загрята на 200° фурна. Котлетите се сервират с картофите и чери доматите.