Сърцат кекс
Продукти (12 парчета)
340 г | захар |
400 г | масло |
7 г | червена сладкарска боя |
8 бр. | яйца |
4 ч.л. | бакпулвер |
600 г | брашно |
300 мл | прясно мляко |
1 | ванилия |
150 г | пудра захар |
сол | |
захарни перли за декорация |
Съвет
-
Остатъците от червения кекс могат да се използват за направата на кейк попс или за сладкиш в чаша.
Приготвяне
- 1
Фурната се загрява предварително на 160° С.
- 2
Половината захар (170 г), солта, 200 г от маслото и 6 г от сладкарската боя се разбъркват добре с помощта на миксер. Към сместа постепенно се прибавят четири от яйцата и всичко се забърква добре. Прибавят се 2 ч.л. бакпулвер, 300 г брашно и 150 мл мляко и бъркането продължава. Продълговата форма за кекс се покрива с хартия за печене и тестото се излива в нея. Пече се 55 до 60 минути.
- 3
Кексът се оставя настрана, за да изстине добре. Нарязва се на парчета и във всяко парче, с помощта на резец за курабии във формата на сърце, се изрязват сърца.
- 4
Фурната отново се загрява на 160° С.
- 5
Към останалите захар, сол, масло, яйца, бакпулвер и мляко се прибавя ванилията и се забърква тесто, както е описано по-горе. Продълговатата форма за кекс се покрива с хартия за печене и в нея се излива една четвърт от тестото. Отрязаните розови сърца се подреждат едно зад друго във формата и върху тях се излива останалото тесто. Пече се 45 до 50 минути, вади се от фурната и се оставя настрана, за да изстине добре.