Телешки стек в бекон с мармалад от сливи
Продукти (4 порции)
500 г | картофи |
250 г | сливи |
1 | люта чушка |
1 /2 | глава лук |
2 с.л. | захар |
5 с.л. | тъмен балсамов оцет |
4 х 140 г | телешки стек |
8 шайби | бекон |
6 с.л. | олио |
6 бр. | клонче мащерка |
сол | |
черен пипер |
Приготвяне
- 1
Картофите се почистват и се сваряват в подсолена вода за около 12 минути. През това време сливите и чушката се измиват и подсушават. Махат се костилките на сливите и се разделят на четвъртини. Чушката се почиства от семки и се нарязва на тънки ленти. Лукът се бели и нарязва на малки кубчета. Сварените картофи се разполовяват.
- 2
Малко захар се карамелизира в тенджера, добавят се сливите, лукът и оцетът. Овкусява се с лютата чушка и сол. Фурната се загрява на 200 градуса. Телешкото се увива с по 2 шайби бекон, които се фиксират с помощта на клечки за зъби.
- 3
Стековете се подсоляват от двете страни. Запържват се в горещ тиган с 2 с.л. олио от всички страни, след което се оставят настрана и се овкусяват с черния пипер. Пекат се около 5 минути на средното ниво на фурната. След като са готови, се изваждат от печката и се оставят 5 минути да починат.
- 4
В тиган се загряват 4 с.л. олио. Картофите се запичат до златисто. Добавя се мащерката. Овкусява се със сол и пипер на вкус. Стековете се сервират със сливите и картофите.