Тиквени крекери с дип от чушки
Продукти (30 парчета)
За крекерите:
300 г | тиква |
220 г | бяло брашно |
1 /2 ч.л. | бакпулвер |
1 стрък | розмарин |
1 ч.л. | сух чесън |
1 с.л. | маслиново масло |
сол и черен пипер на вкус |
За дипа:
300 г | печени червени чушки |
400 г | нахут (от консерва) |
1 ч.л. | кимион |
50 мл | маслиново масло |
2 с.л. | балсамов оцет |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Тиквата се обелва и се почиства. Нарязва се на малки кубчета, сварява се и се отцежда много добре, след което се пюрира (трябва да се получат 120 г пюре).
- 2
Смесва се с брашното, бакпулвера, наситнения розмарин, сухия чесън, маслиновото масло, сол и черен пипер на вкус. Ако тестото е много твърдо, може да се добави малко вода или още брашно, ако е много меко.
- 3
Разточва се върху набрашнен плот на тънка кора. Изрязва се с нож за пица на правоъгълници. По желание се правят декоративни шарки.
- 4
Прехвърлят се в тава с пергаментова хартия на дъното и се посоляват. Пекат се около 15 минути в загрята на 180 °С фурна с вентилатор.
- 5
Нахутът за дипа се отцежда добре и се слага в купата на блендер, заедно с чушките, кимиона, балсамовия оцет, маслиновото масло, сол и черен пипер на вкус. Всичко се смила добре.
- 6
Крекерите се поднасят с дипа.