Торта с бял шоколад и ягоди
Продукти (8 парчета)
160 г | захар |
140 г | краве маслo |
1 ч.л. | ванилова есенция |
кората от половин лимон | |
6 | жълтъка |
270 г | брашно |
180 мл | прясно мляко |
3 ч.л. | бакпулвер |
1 ч.л. | сол |
180 мл | сладкарска сметана |
80 г | ягоди |
200 г | бял шоколад K-Classic |
за декорация:
млечен шоколад | |
ягоди |
Приготвяне
- 1
В голяма купа се сипват захарта, 100 г омекнало масло, ванилията, лимоновата кора и се разбива с миксер. Добавят се жълтъците и се разбива отново. Брашното се пресява и се добавя към сместа. Разбърква се с миксера, след което се добавя и млякото. Разбърква се с миксер още веднъж, докато се получи хомогенна смес. Прибавят се бакпулверът и солта, и се разбърква добре със силиконова шпатула. Сместа се сипва в кръгла форма и се пече в предварително загрята на 180°C фурна 25-30 минути.
- 2
Сладкарската сметана се сипва в дълбока купа и се разбива с миксер на сняг. Ягодите се нарязват на ситни кубчета и се добавят към сметаната. Кремът се разбърква внимателно със силиконова шпатула и се оставя настрана.
- 3
След като изстине, блатът се разрязва на две. Единият блат се намазва с крема и отгоре се слага другият блат. Тортата се оставя в хладилник, докато се приготви шоколадът.
- 4
Белият шоколад се сипва в купа и се разтопява на водна баня заедно с маслото. Разбърква се докато се разтопи.
- 5
Тортата се залива с белия шоколад така, че да се покрие отгоре и отстрани и се оставя в хладилник докато шоколадът стегне. Украсява се по желание с ягоди и млечен шоколад.