Торта Птиче мляко
Продукти (12 порции)
4 | яйца |
1 ч. ч. | захар |
1 ч. ч. | брашно |
2 | ванилии |
масло за намазване | |
брашно за поръсване |
за крема:
10 | яйца |
2 ч. ч. | захар |
1 ч. ч. | прясно мляко |
300 г | краве масло |
40 г | желатин на гранули |
1 с. л. | нишесте |
2 | ванилии |
за глазурата:
200 г | черен шоколад (60% какао) |
50 г | краве масло |
Приготвяне
- 1
Яйцата за тестото се разбиват със захарта. Добавя се пресятото с ванилията брашно и се разбива до получаването на еднородна смес.
- 2
Тестото се изсипва в намазана с масло и набрашнена дълбока форма за торта. Заравнява се добре и се пече в загрята на 180°С фурна около 20 минути, до златисто. Оставя се да изстине и се разрязва надлъжно на две.
- 3
Нишестето се разтваря в 1 с.л. вода. В дълбока купа се разбиват жълтъците от яйцата за крема с половината от захарта и ванилията. Налива се млякото, разбива се, добавя се нишестето и отново се разбива до еднородна смес.
- 4
Купата се слага на водна баня и кремът се бърка, докато се сгъсти. След това се оставя да изстине, като се шокира в купа с лед.
- 5
Добавя се размекнатото масло и се разбива с миксер до пухкава смес.
- 6
Желатинът се залива със 150 мл вода и се оставя да набъбне за 20 минути. След това се разтваря при непрекъснато бъркане на водна баня или на много слаб огън. Ако е необходимо, се прецежда.
- 7
Белтъците се разбиват с останалата захар. Добавят се към крема и хубаво се разбърква. Желатинът се темперира с малко от крема и се добавя в купата.
- 8
Единият блат се поставя във форма, залива се с крема и се покрива с втория блат. Тортата се оставя да се охлади за 4-5 часа в хладилник.
- 9
Шоколадът за глазурата се разтопява с маслото на водна баня. Тортата се залива отгоре със сместа. Оставя се да стегне и се сервира.