Филе от сьомгова пъстърва със зеленчуци на пара
Продукти (2 порции)
300 г | филе от сьомгова пъстърва |
150 г | тиквички |
150 г | моркови |
50 г | целина |
1 глава | лук |
50 мл | бяло вино |
1 | дафинов лист |
черен пипер на зърна | |
1 /2 | връзка магданоз |
1 /4 | връзка копър |
сол на вкус |
За сметановия сос:
100 мл | нискомаслена сметана |
2 | жълтъка |
розмарин | |
сол и бял пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Филетата се измиват и се подсушават. Овкусяват се със сол и бял пипер.
- 2
Тиквичките и морковите се нарязват на тънки ленти, а останалите зеленчуци – на ситно. Половината от тиквичките и морковите, заедно с всички останали зеленчуци, се слагат в съд за готвене на пара. Добавят се дафиновият лист, зърна черен пипер, дръжките от копъра и магданоза и виното. Налива се вода и се оставя да заври.
- 3
Върху скарата на уреда се подреждат останалата част от морковите и тиквичките и върху тях се слага рибата. Завършва се с няколко лентички от тиквичка и морков. Скарата се поставя в съда и се похлупва. Вари се около 15–20 минути.
- 4
Сметановият сос се приготвя като жълтъците и сметаната се разбиват добре в малка тенджера. Съдът се слага на котлона и сместа се оставя да заври, като се бърка постоянно. Подправя се със сол, бял пипер и розмарин на вкус.
- 5
Сьомговата пъстърва се сервира в затоплени чинии, полята с малко сос и с украса по желание.