Фузили триколори в сос Куатро формаджи
Продукти (4 порции)
1 пакет | трицветни фузили (500 г) |
1 с. л. брашно | |
100 г сирене Гауда | |
100 г сирене Ементал | |
50 г сирене Пармезан | |
100 г | синьо сирене |
30 г | краве масло |
200 мл | прясно мляко |
250 г | заквасена сметана |
смлян бял пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Брашното се запържва за около минута в нагорещеното масло, като се бърка непрекъснато. Постепенно се налива студеното прясно мляко и се разбива с телена бъркалка, за да се получи гладка смес. Когато кипне, се добавя сметаната и отново се оставя да кипне.
- 2
Синьото сирене се намачква с вилица, а всички останали сирена се настъргват на ситно ренде. Изсипват се в горещия сметанов сос и се разбъркват с дървена лъжица. Сосът се вари няколко минути на тих огън, докато сирената се разтопят напълно. Накрая се поръсва с бял пипер и сол, ако е необходимо.
- 3
Фузилите се варят в кипяща подсолена вода според упътването на опаковката. Отцеждат се и разпределят в плитки чинии. Поливат се с горещия сос и се сервират веднага.