Фусили с чушки и кренвирши
Продукти (6 порции)
1 пакет | фусили (400 г макарони) |
1 глава | лук |
3-4 с. л. | олио |
5-6 | червени чушки |
1 /2 буркан | консервирани домати |
1 ч. л. | босилек |
1 /2 ч. л. | мащерка |
200 г | заквасена сметана |
200-250 г | извара |
2 | кренвирша |
3 | филии стар хляб |
100 г | кашкавал |
сол на вкус | |
зехтин за поръсване |
Приготвяне
- 1
Фусилите се варят в кипнала подсолена вода около 5 минути и се изцеждат.
- 2
Лукът се наситнява, запържва се в сгорещеното олио, прибавят се нарязаните на ивички чушки и се разбърква. Сипват се пасираните домати и се оставя да ври около 5–6 минути. Овкусява се с подправките, разбърква се и се оттегля от огъня.
- 3
Сметаната и изварата се разбъркват, докато се получи еднородна смес. Постепенно към тях се прибавя приготвената лучена запръжка и се разбърква. Добавят се нарязаните на колеца кренвирши и сварените и изцедени фусили и се разбърква отново.
- 4
Хлябът се натрошава наситно, поръсва се с настъргания кашкавал и зехтина и се разбърква.
- 5
Фусилите със сметановата смес се пресипват в намаслена тавичка и се поръсват с овкусените трохи хляб. Пече се в предварително загрята до 220 градуса фурна до зачервяване.