Ципура на грил с пикантна гарнитура
Продукти (2 порции)
2 (всяка по 400–600 г) | ципури |
200 г | жасминов ориз |
50 мл | олио |
2 с.л. | сок от лайм |
сол и черен пипер на вкус |
за лютата паста:
200 г | люти червени чушки |
100 г | пресни домати |
60 г | макадамия |
50 г | пресен джинджифил |
70 мл | олио |
2 глави | шалот |
2 скилидки | чесън |
1 стрък | лимонова трева |
1 филе | аншоа |
1 с.л. | паста от тамаринд |
1 с.л. | смлян кориандър |
3 ч.л. | куркума |
1 ч.л. | сол |
за пастата за сервиране:
3 стръка | лимонова трева |
2-3 | люти червени чушки |
2 скилидки | чесън |
1 /2 глава | шалот |
4 с.л. | олио |
сокът от 1 лайм |
Съвет
-
Посочените продукти за лютата паста ще стигнат за 1 буркан от 400 г. За рецептата е необходимо по-малко количество. Съхранявайте я в хладилник - издържа минимум две седмици, и я използвайте за всякакво месо на грил. Ако искате да омекотите вкуса на пастата, може да замените половината от лютите чушки със сладки червени чушки.
Приготвяне
- 1
За приготвянето на лютата паста чушките, лукът, чесънът и джинджифилът се почистват и нарязват на едри парчета, след което се смилат в блендер. Постепенно в блендера се добавят ядките макадамия, лимоновата трева, аншоата, пастата от тамаринд, нарязаните на едро домати, куркумата и кориандърът.
- 2
Готовата смес се прехвърля в касерола, като към нея се прибавят олиото и 120 мл вода. Посолява се, вари се 15 –20 минути на много слаб огън, докато се получи гъста паста, след което се оставя настрана да се охлажда.
- 3
Около 50 г от охладената паста се разбъркват много добре с 50 мл олио. Рибата се почиства и се разтваря като пеперуда. Овкусява се със сока от лайм, сол и черен пипер. Намазва се с вече добре разбърканата люта паста. Слага се в скара за риба и се пече на грил до готовност.
- 4
Оризът се измива и се сварява до готовност.
- 5
За приготвянето на пастата за сервиране шалотът се блендира с почистените от семките чушки, лимоновата трева, чесън, сокът от лайм и 50 мл вода. Олиото се загрява и смлените продукти се задушават за около 5 минути на слаб огън. След това се охлаждат.
- 6
Рибата се сервира с ориза и пастата.