Чорбаджийска пърженица
Продукти (4 порции)
500 г | свинско бонфиле |
1 глава | лук |
10-15 | печурки |
100 г | сирене |
2 | домата |
4 | пукани чорбаджийски чушки |
2 | кисели краставички |
50 г | краве масло |
50 мл | бяло вино |
4 | яйца |
1 ч. л. | чубрица |
1 /2 ч. л. | сол |
1 ч. л. | червен пипер |
2-3 стръка | магданоз |
Приготвяне
- 1
От месото се отделят ципите и се нарязва на кубчета. Лукът се почиства и също се нарязва на едри кубчета или полумесеци.
- 2
Месото и лукът се запържват в сгорещеното масло за 4-5 минути, прибавят се нарязаните на кръгчета печурки и се пържи още 3-4 минути. Към сместа се добавят нарязаните на кръгчета или ленти краставички, почистените от люспите и нарязани на дребно домати и нарязаните на едро пукани чорбаджийски чушки. Овкусява се със солта и чубрицата.
- 3
Ястието се пържи още 2-3 минути, залива се с виното, разбърква се и се оставя течността да се изпари. Добавя се натрошеното сирене, разбърква се добре и се дръпва от огъня.
- 4
В пърженицата се правят гнезда и в тях се чукват яйцата. Тиганът се връща на огъня и се изчаква яйцата да се забулят. Цялото ястие се поръсва с червения пипер, а след това – с нарязания на ситно магданоз. Пърженицата се поднася направо с тигана.