Шкембе чорба
Продукти (6 порции)
1 кг | шкембе (телешко или свинско) |
1 | телешки кокал |
50 г | краве масло |
50 мл | олио |
1 с. л. | червен пипер |
1 л | прясно мляко |
1 ч. л. | сол |
5 скилидки | чесън |
1 к. ч. | винен оцет |
Приготвяне
- 1
Шкембето се почиства и измива. В тенджера под налягане се поставят телешкият кокал и шкембето, заливат се с вода и се оставят да се варят 50-60 минути.
- 2
Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета. Бульонът, който се е получил след варенето на шкембето, задължително се оставя да изстине, за да се отстрани лойта, образувана на повърхността.
- 3
В тенджера се загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се, посолява се и се добавя нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.
- 4
В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът.
- 5
Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.