Ябълков пай
Продукти (8 порции)
за основата:
100 г | меко краве масло |
120 г | пудра захар |
1 | яйце |
140 г | брашно |
1 | ванилия |
1 ч.л. | бакпулвер |
за плънката:
4 | ябълки |
20 г | краве маслo |
1 ч.л. | канела |
за маслените трохи:
180 г | брашно |
120 г | меко краве масло |
160 г | пудра захар |
1 ч.л. | бакпулвер |
Приготвяне
- 1
Ябълките се обелват, нарязват на кубчета, пържат докато омекнат леко в маслото, към което е прибавена канелата, след което се оставят да изстинат напълно.
- 2
Маслото за основата се разбива със захарта. Прибавя се яйцето и отново се разбива. Сипват се брашното, ванилията и бакпулверът и се разбърква с шпатула.
- 3
Сместа се изсипва в силиконова форма за печене с диаметър 26 см, оставя се за 10 минути във фризер, след което отгоре се подреждат ябълките.
- 4
Маслените трохи се приготвят като маслото и захарта се разбиват, добавят се бакпулверът и брашното, и се разбърква. Сместа се разпределя върху сладкиша.
- 5
Паят се пече 35 минути в предварително загрята на 160° C фурна. Поднася се със сладолед.