Мляко – разнообразно и изключително популярно
Млякото е емулсия, състояща се основно от вода, лактоза, протеини и мазнини и е бяло на цвят. То се произвежда от млечните жлези на бозайниците. Обикновено кравите, както и всички бозайници, хранят с него новородените си малки. Тъй като кравето мляко е много хранително и вкусно, то се използва и от хората.
Млякото има следните специални качества
Млякото се продава с различна масленост. Стерилното мляко е с най-ниска масленост – 0.3%, следвано от нискомасленото мляко – 1.5%, и накрая пълномасленото мляко – 3.5%. Ако млякото е прясно, то може да се продава дори с масленост от 3.8%.
Проблемът с лактозата
Млякото съдържа лактоза, т.нар. млечна захар. Някои хора имат непоносимост към лактоза. Съществуват лекарства, които позволяват приема на лактоза, но също така има и възможност да се закупи мляко без лактоза. Вкусът му е малко по-сладък от този на обикновеното мляко и не е толкова бяло. Най-подходящите за запазване разновидности на млякото са кондензираното и сухото мляко.
Какво означава хомогенизиране?
Млякото се продава в кашони, бутилки, кутии или тетрапак опаковки. За да се гарантира дълготрайното му съхранение, той често се хомогенизира и/или загрява. При този процес млякото се загрява бързо до много висока температура и след това се охлажда също толкова бързо. По този начин се унищожават всички нежелани микроби в млякото. Днес млякото се предлага под формата на така нареченото ултра-пастьоризирано мляко или под формата на прясно мляко.
Съдържанието на каймак може да варира
Прясното мляко, което все още не е обработено в млекопреработвателното предприятие, има доста сметанов вкус. Ако налеете това мляко в бутилки и ги поставите в хладилника, обикновено на следващия ден ще видите, че отгоре се утаява каймак. Количеството на каймака варира през годината. През лятото то е по-високо, тъй като кравите се хранят с хубав и обилен фураж, а именно прясна трева, и това се отразява на качеството на млякото.
Откъде произхождат млечните продукти и яйцата?
За класическото мляко се използва мляко от крави от различни породи. Съществува обаче и козе и овче мляко, а все по-популярни стават млечните продукти от биволско мляко, например биволската Моцарела.
Кога е сезонът на млякото?
Мляко се предлага през цялата година.
За какво може да се използва млякото и как се съхранява?
Приложенията на всички видове мляко са почти неизчерпаеми. То може да бъде прясно мляко от крава, коза или овца, или под формата на сметана, сирене, кисело мляко и извара, както и приготвено с какао или в кафе, без да споменаваме разнообразието от шоколад и специалитети за печене... списъкът продължава безкрайно. Само веганите избягват животинското мляко и вместо него използват растителни млечни продукти.
Как да запазим млякото прясно?
Млечните продукти трябва винаги да се съхраняват на хладно място, тъй като са в прясно състояние и след отварянето им трябва да се използват бързо. Само дълго зреещите сирена, като Пармезан, се запазват дълго време, дори ако не са съхранявани в хладилник. Въпреки това е препоръчително да се съхраняват на хладно място, за да се запази вкусът им. За разлика от прясното мляко, трайното пастьоризирано мляко може да се съхранява извън хладилник в продължение на поне два месеца.
За да се предотврати загубата на вкус, обаче, то трябва да се съхранява на тъмно и не много топло място. Някои производители дори гарантират съхранение в продължение на три до четири месеца. Докога точно продуктът може да се използва ще бъде посочено в срока на годност. Отворената кутия с пастьоризираното мляко, обаче, трябва да се съхранява в хладилник и да се ползва в рамките на няколко дни. Колкото по-дълго е съхранението му, толкова по-силно се променя вкусът на пастьоризираното мляко.
Какво съдържа млякото?
Млякото може да помогне и за облекчаване на някои заболявания:. Всички сме пили горещо мляко с мед за по-добър сън. А компресите с извара около врата помагат при болки в гърлото, както и намазването с извара при възпалени ухапвания от комари. Освен това млякото и млечните продукти могат да се използват и за грижа за лицето