Соево мляко – растителна млечна алтернатива
Соевото мляко е напитка, произведена от растението соя, откъдето идва и неговото наименование. Съставките също са изключително от растителен произход, което прави соевото мляко особено популярно в областта на веганското хранене.
Соевото мляко притежава следните специални качества
Соевото мляко – често наричано соева напитка – е сравнимо с кравето мляко по отношение на някои хранителни вещества. Съдържа сходно количество калории, мазнини и протеини. За разлика от кравето мляко, обаче, соевото мляко съдържа и ненаситени мастни киселини, които човешкият организъм не може да произвежда сам. Те са от съществена важност за здравословното хранене, но също така се усвояват по-трудно от животинските мазнини. За разлика от кравето мляко, соевото мляко съдържа много малко количество калций, поради което в днешно време често се обогатява допълнително с него.
Откъде произхожда соевото мляко?
Соевото мляко, подобно на тофуто, произхожда от Китай, където е познато и използвано вече повече от 2000 години. На Запад соевото мляко се появи едва преди няколко години, основно поради нарастващата популярност на веганството. В сравнение с кравето мляко, обаче, соевото мляко в западните страни все още е нишов продукт.
Каква е сезонността на соевото мляко?
Соевото растение има нужда от топлина и слънчева светлина. Затова не може да се отглежда навсякъде. Необходимата почва е богата на хумус, рохкава и дълбока. Сеитбата може да се извърши само когато температурата е достигнала поне 12 градуса по Целзий. Три месеца по-късно реколтата от соя е готова за събиране. Соята се отглежда по цял свят, затова соевите продукти са достъпни през цялата година.
За какво може да се използва соевото мляко и как се съхранява?
Соевото мляко може да се използва за приготвяне на десерти и напитки или просто да се пие в натурален вид. Соевото мляко е подобно на кравето мляко, така че може да се използва по същия начин като кравето мляко, например при печене. Соевото мляко се използва по-специално при вегетариански и вегански диети и често се среща в съответните продукти.
Азиатската кухня, по-конкретно китайската и японската, съдържа много рецепти, в които се използва соево мляко. След отваряне, соевото мляко трябва да се съхранява на тъмно и хладно място.
Какво съдържа соевото мляко?
Соевото мляко съдържа подобно на кравето мляко количество калории, мазнини и протеини.
ккал: 53 ккал
Въглехидрати: 5,8 гр
Белтъчини: 3,5 гр
Мазнини: 1,8 гр
Витамин А: 26 µg
Витамин B1: 0,12 мг
Витамин В2: 0,04 мг
Витамин В6: 0,06 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 0,7 мг
Калций: 3 мг
Желязо: 0,8 мг
Калий: 191 мг
Магнезий: 28 мг
Натрий: 3 мг