Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Коринтски стафиди: сладост от Гърция

Малки, тъмни, сушени гроздови зрънца, сладки и ароматни – всички обичаме коринтски стафиди в печени изделия, в мюсли или самостоятелно. Но по какво се различава този сушен плод от обикновената стафида или стафидата султана? Научи повече за коринтските стафиди.

Определение

Какво представляват коринтските стафиди?

Коринтски стафиди в детайлен изглед

Коринтските стафиди представляват изсушени тъмни гроздови зърна, по-конкретно – плодове от сорта „коринтиаки“. Те произхождат от Гърция и носят името на град Коринт. Коринтските стафиди са много популярни в северноафриканските ястия и в британската кухня.


Произход

Откъде произхождат коринтските стафиди?

Родината на черните и червените коринтски стафиди е град Коринт в Гърция. Освен в Гърция, този сорт грозде се отглежда в Австралия, ЮАР и Калифорния, САЩ. От него се правят познатите и любими коринтски стафиди.


Сезонност

Каква е сезонността на коринтските стафиди?

Сортът грозде „коринтиаки“ узрява рано. Може да се бере в Гърция още през август. Въпреки това коринтските стафиди се предлагат целогодишно, тъй като се доставят в изсушен вид.

Нашите предложения за основни хранителни продукти

Валидно от 18.11.2024 до 24.11.2024


Разграничаване

Коринтски стафиди, стафиди Султана и обикновени стафиди: Какви са разликите?

Те са малки, набръчкани и се произвеждат чрез изсушаване на гроздови зърна. Малцина знаят разликите, но ти вече си между тях.

Разлика между коринтски стафиди и стафиди

Понятието „стафиди“ често се използва като общо понятие за всички видове сушено грозде. Обаче: Стафидите се произвеждат от белия, безсеменен сорт грозде „Султана“, обикновено в Турция. Те се отличават с кафявия си цвят, който се получава при сушенето на зърната на слънце. Това е процес, който отнема около седмица. Коринтските стафиди са малки, тъмни стафиди, произведени от гроздови зърна с лилав цвят.

Разлика между коринтски стафиди и стафиди Султана

Стафидите Султана се произвеждат от сорта грозде „Султана“, но при различен процес на сушене, поради което цветът на плодовете е по-светъл. Те се „потапят“, което означава, че се обработват с калиев карбонат и зехтин, което ускорява процеса на сушене. Те са по-меки и по-светли на цвят от стафидите и обикновено са по-евтини поради по-краткото време на сушене.


Хранителни стойности

Ето какво съдържат коринтските стафиди: Калории, витамини и минерали

Коринтските стафиди са сладки на вкус, съответно съдържат сравнително голямо количество фруктоза. Нека да разгледаме какво друго се съдържа в сушените плодове.

Хранителна стойност
 

Калории: 259 kcal

Въглехидрати: 63,1 g

Белтъчини: 1,7 g

Мазнини: 0,6 g

Витамини

 

Витамин А: 5 µg

Витамин B1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,08 mg

Витамин В6: 0,11 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0,6 mg

 

Минерали

 

Калций:: 95 mg

Желязо: 1,8 mg

Калий: 710 mg

Магнезий: 36 mg

Натрий: 20 mg


Здравни аспекти

Здравословни ли са коринтските стафиди?

Консумацията на коринтски стафиди в умерени количества е полезна, тъй като те съдържат ценни хранителни вещества Сушенето намалява съдържанието на вода в гроздето и увеличава съдържанието на захар.

Коринтските стафиди съдържат ценни хранителни вещества

Коринтските стафиди съдържат много важни минерали, например желязо, калий и магнезий. Те допринасят за здравословното кръвообразуване, регулирането на кръвното налягане и нормалната функция на мускулите и нервите. Коринтските стафиди съдържат и баластни вещества, които са важни за правилното храносмилане.

Внимание: В коринтските стафиди се съдържа огромно количество фруктоза

Изчислението е просто – по-малко вода, по-висока концентрация на хранителни вещества, но и по-високо съдържание на захар. Повече от половината от коринтската стафида се състои от захар. Поради по-малкия им обем е лесно човек да се подведе и да изяде много повече сушени плодове, отколкото пресни. Ето защо сушените плодове, като например коринтски стафиди, се консумират само на малки порции. Това важи в още по-голяма степен за хората, които следят своя прием на захар.


Купуване и съхранение

Закупуване и правилно съхранение на коринтски стафиди

Искаш да подправиш мюслито или да изпечеш щолен? Научи откъде да си набавиш коринтски стафиди и за какво да внимаваш при купуването им

Пресните коринтски стафиди достъпни ли са за закупуване?

Освен ако не пътуваш в Гърция в разгара на лятото, може да се окаже трудно да се сдобиеш с пресни коринтски стафиди. Можеш да си купиш трапезен сорт червено грозде. Сушените коринтски стафиди могат да се намерят в добре заредените супермаркети в раздела за хлебни изделия или на рафта за сушени плодове.

Закупуване на коринтски стафиди: Ето на какво да обърнеш внимание

Добри новини: За разлика от повечето сушени плодове, коринтските стафиди обикновено не са обеззаразени със сяра. При съмнение можеш да провериш информацията върху опаковката. Сушените плодове от Европа имат добър екологичен отпечатък, тъй като не се налага да се транспортират на дълги разстояния. За щастие повечето коринтски стафиди са с произход от Гърция. Можеш да ги получиш дори в био качество

Съхранение на коринтски стафиди: Съвети

Сушените плодове обикновено имат дълъг срок на годност, това включва коринтските стафиди. Не се препоръчва да се навлажняват, в противен случай може да се образува мухъл. Ако ги съхраняваш в отворена опаковка, т.е. на твърде сухо място, те бързо ще се втвърдят. Най-добрият начин да ги съхраняваш е в херметически затворен стъклен буркан или пластмасов контейнер.


Употреба

Използване на коринтски стафиди в кухнята: Ето как става

Коринтските стафиди са идеални за директна консумация, за мюсли, за готвене или за печене. Изпечени в сладкиш, коринтските стафиди придават типичния сладък вкус на гроздето, като при сдъвкване се усеща сладък сок върху езика. Коринтските стафиди се добавят в някои хлебчета не само като част от сместа за печивото, но се поставят и върху кората. Могат да се добавят и към сладки ястия, например мляко с ориз.

В азиатската кухня тези плодове се използват много често, например в сладко-кисели ястия. Сладките сосове се подправят с коринтски стафиди, за да добият своя специфичен вкус. Коринтските стафиди са оптимални за дълготрайно съхранение, тъй като са сушени. При нужда винаги могат да бъдат на разположение в кухнята. За оптимално съхранение се препоръчва да няма влага.

Печива с коринтски стафиди

Използването на коринтски стафиди при печенето на сладкиши им придава типичния сладък вкус на грозде. Сладкият сок се усеща върху езика с всяка хапка. При някои хлебчета коринтските стафиди са не само са част от сместа за печене, а се поставят и върху кората. Коледният щолен е класика в това отношение. В комбинация с марципан и ядки в печените ябълки сушеното грозде е истинско вкусово преживяване.

Готвене с коринтски стафиди

Кускусът, класиката на северноафриканската кухня, често се овкусява с коринтски стафиди. Най-доброто доказателство, че със сушено грозде може да се приготвят и пикантни ястия. Сладостта се съчетава отлично и с пилешко с ориз, но, разбира се, коринтските стафиди могат да се добавят и към традиционни сладки ястия, например мляко с ориз.



Други интересни статии