Стафиди: сладко изкушение
Общият термин „стафиди“ обхваща всички сушени гроздови плодове от различни сортове лози. Общоприето е гроздовите плодове да се наричат грозде. Терминът стафида идва от френската дума за грозде „rosin“.
Стафидите имат следните специални качества
Гроздето, което се суши за стафиди, се бере презряло. Следва сушене. Това традиционно става на слънце или на топло, сенчесто и добре проветрено място. Когато остатъчната влага на гроздето стане 15 до 25 процента, процесът на сушене е завършил. При сушенето от гроздето се извлича течност, така делът на плодова захар се повишава с около 60 процента.
Обикновени стафиди, стафиди Султана и коринтски стафиди
Има различни видове стафиди и те се разграничават според сорта лоза. Известни са стафидите Султана и коринтските стафиди. Стафидите Султана са светъл сорт без семки, които се получават от гроздето Султана, наричано още „Тoмпсън Сийдлес“. Коринтските стафиди са по-скоро тъмни и имат по-силен вкус. Те са кръстени на гръцкия град Коринт и се получават от черно коринтско грозде: малки и черни зърна без семки.
Откъде произхождат стафидите?
Стафидите идват от Турция, Гърция, ЮАР, Америка или Австралия.
Каква е сезонността на стафидите?
Стафидите спадат към сушените плодове и са налични целогодишно.
За какво може да се използват стафидите и как се съхраняват?
Стафидите могат да се ядат в чиста форма и са алтернатива на сладките лакомства. В микс с ядки и мюсли стафидите предоставят енергия. Могат да се използват и като съставка за печене на хлебчета със стафиди и коледен щолен, а също така и при готвенето. Стафидите трябва да се затварят много добре и да се съхраняват на сухо.
Ето какво съдържат стафидите
Стафидите са богати на енергия. Съдържащата се плодова захар бавно попада в кръвта, за разлика от рафинираната. Стафидите предоставят на тялото и баластни вещества.
kcal: 292 kcal
Въглехидрати: 68 g
Белтъчини: 2,5 g
Мазнини: 0,6 g
Витамин А: 5 µg
Витамин В1: 0,1 mg
Витамин В2: 0,05 mg
Витамин В6: 0,11 mg
Витамин С: 1 mg
Витамин Е: 0,6 mg
Калций: 80 mg
Желязо: 2,3 mg
Калий: 782 mg
Магнезий: 41 mg
Натрий: 21 mg