Сушена ябълка: любима закуска
Още от древни времена сушенето е обичан метод за запазване на плода, който не е бил подходящ за съхранение в мазета или не е трябвало да престоява по-дълго време. Ябълките са белени и сушени на въженца. Това, заедно с консервирането, е един от любимите методи за запазване на ябълките през цялата зима.
Сушената ябълка има следните специални качества
Като цяло, ябълката е с универсално приложение, като дори сушена е висококачествен доставчик на енергия, който освен това осигурява и баластни вещества и желязо. Въпреки загубите на хранителни вещества при сушенето високият процент растителни влакнини, флавоноиди и витамини В в сушените ябълки все пак се запазва. Сулфатираните сушени плодове запазват естествения си цвят по-добре от несулфатираните, а не стават кафяви. Впрочем: За килограм сушени ябълки са нужни около десет килограма пресни ябълки.
Откъде произхожда сушената ябълка?
Произходът на ябълката е от Централна и Западна Азия. Отдавна има исторически свидетелства, че ябълката идва от Казахстан. По Пътя на коприната любимият плод е достигнал до Италия. Около 100 г. пр. Хр. плодът окончателно е достигнал Северна Европа чрез римляните. При германските племена ябълката е била толкова любима, че са й приписвали специални сили. Така семковият плод се споменава в митологията и в множество сказания. Често пъти ябълката се е считала за символ на богатство, любов и плодовитост.
Каква е сезонността на сушената ябълка?
Ябълката е на разположение през цялата година като сушен плод.
За какво може да се използва сушената ябълка и как се съхранява?
Ябълката като сушен плод е много подходяща за лека закуска. Тя е много обичана и популярна. Със сушени ябълки могат да се правят и десерти, както и например плодов хляб. Те са подходящи и като допълнение към сладки и сладкиши. Сушените плодове съдържат малко вода. Могат оптимално да се съхраняват в затворен съд. В търговската мрежа има сулфатирани и несулфатирани плодове. Сулфатираните плодове имат по-дълъг срок на годност.
Ето какво съдържат сушените ябълки
Ябълката като сушен плод съдържа витамини и микроелементи, също минералите калий, фосфор, магнезий и калций.
kcal: 255 kcal
Въглехидрати: 57 g
Белтъчини: 1,4 g
Мазнини: 1,6 g
Витамин А: 32 µg
Витамин В1: 0,1 mg
Витамин В2: 0,11 mg
Витамин В6: 0,16 mg
Витамин С: 11 mg
Витамин Е: 1,8 mg
Калций: 31 mg
Желязо: 1,2 mg
Калий: 622 mg
Магнезий: 32 mg
Натрий: 10 mg