Ябълка: за хапване и печене
С името „ябълка“ (Malus) се обозначават различни плодови растения от семена, които растат по дървета и храсти в Азия, Европа и Северна Америка. Чрез култивирането на хибриди са възникнали хиляди различни сортове ябълки.
Ябълката има следните специални качества
Ябълката е кръгла до овална, расте по ябълкови дървета и има предимно зелено-червено оцветяване. Според етапа и степента на узряване оцветяването на ябълката може да варира. Цветовете на ябълковото дърво са розови и имат силен аромат. Ябълките се берат относително рано за по-нататъшна обработка. Така, заедно с времето за обработка и транспортиране, те пристигат до търговеца в последния стадий на зреене. Приема се, че по света има около 20 000 различни сортове ябълки. Ябълките са богати на витамини и микроелементи, а имат само приблизително 60 килокалории.
Откъде произхожда ябълката?
Ябълката има дълга история. Първата поява на ябълково дърво е в Азия. Още през античността ябълковото дърво е пренесено в Европа. В Средновековието то се е наложило в градините на Средна Европа. Днешната култивирана ябълка е от семейството на розоцветните.
Каква е сезонността на ябълката?
Времето за бране на ябълки е от август до октомври.
За какво може да се използва ябълката и как се съхранява?
Независимо дали като плод за лека закуска или за сладкиш – ябълката има най-разнообразни приложения и доста популярна. Притежава много добри качества за приготвяне на компот или мус, тъй като съдържащият се в нея пектин служи като консервант и желиращо средство.
Ябълките обикновено могат да се складират добре, при което се прилагат различни процедури на съхранение. Естественото зреене на ябълките се повлиява от газа етилен. Той може да се използва съзнателно при контролирано складиране, за да могат ябълките да се предлагат на пазара целогодишно без проблеми.
Ето какво съдържа ябълката*
Ябълките съдържат множество витамин, минерали и микроелементи. Наред с другото това са провитамин А, витамин B1, B2 и B6, витамин C, витамин E, както и ниацин и фолиева киселина. Преди всичко богатите на витамини сортове Джонаголд, Боскопска и Онтарио съдържат хранителни вещества в особено висока концентрация. Ябълките са засищащи, тъй като съдържат баластни вещества.
kcal: 54 kcal
Въглехидрати: 11,4 g
Белтъчини: 0,3 g
Мазнини: 0,6 g
Витамин А: 6 µg
Витамин В1: 0,04 mg
Витамин В2: 0,03 mg
Витамин В6: 0,1 mg
Витамин С: 12 mg
Витамин Е: 0,5 mg
Калций: 7 mg
Желязо: 0,5 mg
Калий: 122 mg
Магнезий: 6 mg
Натрий: 3 mg