Семкови плодове: устойчиви витаминни бомби
Семкови плодове е събирателно понятие за плодовете от рода Семкови (Pyrinae). Семковите плодове съдържат сърцевина със семки, откъдето произхожда и терминът „семкови“. Те са част от семейство Розоцветни (Rosaceae). Семковите плодове могат да се използват по много разнообразни начини. Могат да се ядат пресни, но могат и да се консервират или да се правят на сок.
Какво представляват семковите плодове?
Както подсказва името, семковите плодове се отличават със своята сърцевина. Тя се състои от пет камери, в които са разположени семената. Сърцевината на плода не е твърда, а по-скоро подобна на гума или пергамент. Може би най-известните представители на семковите плодове са ябълките.
Каква е разликата между семковите и костилковите плодове?
За разлика от семковите плодове, месестата част на костилковите плодове не съдържа няколко семена, а само едно. Въпреки това двата вида са сродни. Костилковите и семковите плодове принадлежат към семейство Розоцветни (Rosaceae).
Кои плодове спадат към семковите?
С термина семкови плодове се обобщават всички видове плодове, които образуват семки. Известни представители са ябълката и крушата, но шипката, дюлята и мушмулата също спадат към семковите плодове. В търговската мрежа попадат преди всичко сортове, които имат определени свойства: Трябва да подлежат на съхранение, да са устойчиви и да не са податливи на гниене.
Списък на семковите плодове: Преглед на всички сортове
Колко от изброените по-долу сортове семкови плодове си опитвал? Има ли такива, които не са ти познати?
- Офика
- Брекина
- Ирга
- Шипка
- Киселица
- Азиатска круша
- Скоруша
Впечатляващо сортово многообразие
В края на XVIII век по света има около 20 000 различни сорта ябълки. Този брой е намалял драстично. Понастоящем от икономическо значение са само около 60 сорта култивирани ябълки. Някои познати сортове са Джонаголд, Елстар, Бребърн или Грени смит.
Докато сортовете ябълки стават все по-малко, броят на сортовете круши в съвремието се увеличава. Така например във Франция през XVII век има около 300 сорта круши. През XIX век те са около 1000. Днес по света има 5000 сорта круши. Известни сортове например са Конференс, Абат Фетел, Вилямова или Клапов любимец. От дюлята по цял свят се срещат около 700 сорта. При това става дума за т.нар. случайно получени сортове, а не за селектирани кръстоски. Астхаймер перлена е известен сорт дюли.
Откъде произхождат семковите плодове?
Ябълката произхожда от азиатската дива ябълка, която идва от Казахстан. Оттам тя е започнала своя дълъг път към Европа. Крушата произхожда от евразийския регион. През XVIII и XIX век круши са отглеждани успешно преди всичко във Франция и Белгия. Дюлите произхождат от Източен Кавказ и Транскавказ. По-късно те започват да се отглеждат от Турция до Афганистан. В Централна Европа се срещат от IX век. Там те растат предимно в по-топлите региони, използвани и за лозарство. В наши дни дюлите идват от Азия и Европа. Повечето дюли произхождат от Узбекистан.
Каква е сезонността на семковите плодове?
Времето за бране на ябълки е от август до октомври, а основният сезон на крушата е от август до ноември. Тези два вида плодове са налични целогодишно. Времето за бране на дюли е от октомври до ноември.
За какво може да се използват семковите плодове и как се съхраняват?
Семковите плодове могат да се консумират сурови или да се използват в плодови салати или десерти. От семковите плодове може да се приготвят сокове, супи, конфитюри или желета. При правилно съхранение семковите плодове могат да запазят качеството си почти непроменено месеци наред. Ябълките са изключително дълготрайни и са налични през цялата година. Има четири различни начина за съхранение на семковите плодове:
Правилно съхранение на семкови плодове: Различни начини за съхранение
Понятието „естествено хранилище“ се отнася до съоръжение за съхранение на свеж въздух, което може да бъде например хладна изба в земята с висока влажност. Хладилно хранилище се създава с хладилна инсталация, която, според сорта на семковия плод, може да поддържа константна определена температура. Така се спира и забавя процесът на зреене. За хладилното хранилище е нужна и инсталация за овлажняване на въздуха, чрез което да се предотврати изсъхването на семковите плодове. При съхранение в контролирана среда се поддържат постоянни нива не само на температурата и влажността, но и на кислорода и въглеродния диоксид. Този вид съхранение има за цел забавяне на процеса на зреене. При съхранение по технологията на изключително ниско съдържание на кислород, съдържанието на кислород във въздуха се редуцира до изключително ниско ниво, което достига под минималната граница, необходима за зреене. Това изключително много забавя процеса на зреене.
Полезни ли са семковите плодове?
Крушите са източник на много важни витамини и минерали. Между тях са желязо, калий, мед, магнезий, фосфат, йод и цинк. Дюлите са богати на баластни вещества и съдържат много важни витамини и минерали, например желязо, цинк, калий и натрий. Мушмулите съдържат много витамини и минерали, по-специално калий. Мушмулата съдържа също така голямо количество фибри, например пектин.
Семкови плодове – важни витамини и минерали
Семковите плодове са отличен източник на многобройни хранителни вещества, които укрепват имунната ни система, като напр. витамин С. Те са средство за неутрализиране на свободните радикали. Тези плодове съдържат също калций и фосфор, които помагат за здравето на зъбите и костите.
Семковите плодове съдържат полезни баластни вещества
Баластните вещества, които изобилстват в семковите плодове, стимулират дейността на червата и създават усещане за ситост. Плодовете допринасят за здравословното храносмилане и се препоръчват като неизменна част от хранителния режим. Естествено е добре да бъдат редувани с много зеленчуци.
Известни ли са алергии към семкови плодове?
Някои хора проявяват алергични реакции към семковите плодове. Например имат оплаквания от парене, сърбеж в устата или дори от задух след консумация на ябълки. Най-често срещаната кръстосана алергия, оралният алергичен синдром, е алергия към брезови полени, ядкови и семкови плодове, която включва семковите плодове, както се подразбира от името. В този случай организмът развива имунна защита срещу ябълките, която преди това е имал само срещу брезовия полен. Това се дължи на веществата в полена и ябълките, които са много сходни. Поради това те се приемат погрешно от нашия организъм.