Дюли: Златистожълти и ароматни
Дюлите са семков плод. Има ябълковидни и крушовидни дюли. Ябълковидните дюли са по-скоро тръпчиви, докато вкусът на крушовидните е по-мек. Дюлевото дърво също може да се сравни с ябълково или крушово дърво. Ботанически погледнато, то е от семейство розоцветни.
Какво представляват дюлите?
Дюлята спада към семковите плодове. Плодът се отглежда на плодно дърво или храст. До първото плододаване на младото дърво може да изминат четири години. Дюлята има златистожълт цвят. В месестата част има много склереиди. Дюлята има приятен, интензивен аромат. Тя има мъхеста обвивка.
Откъде произхожда дюлята?
Произходът на дюлите е от Източен Кавказ и Транскавказ. По-късно те започват да се отглеждат от Турция до Афганистан. В Средна Европа се срещат от IX век. Там растат предимно в по-топлите региони с развито лозарство. Днес дюлите идват от Азия и Европа. Най-много дюли се берат обаче в Узбекистан. Вторият по важност производител е Турция, следвана от Китай и Иран.
Отглеждане и сезонност на дюлите
Дюлите са вкусен плод, който може да се използва по много начини в кухнята. Не са достъпни през цялата година, а имат сезон за отглеждане и беритба. Отглеждането на дюли трябва да отговаря на някои специфични условия. Тук ще научиш повече за това как се отглеждат и берат дюлите и как се използват в кухнята.
Отглеждане на дюли в градината
Дюлите може да се отглеждат и в собствената градина. Те са ценно допълнение към всяка овощна градина. Ето някои прости стъпки и съвети за успешно отглеждане на дюли в градината:
- За дюлевото дърво трябва да се избере слънчево място с добре пропусклива почва. За добрия растеж и зреене на дюлите е важно слънцето да огрява дървото напълно.
- Почвата се подготвя, като се оплевява и разрохква. Дюлевите дървета предпочитат леко кисела почва с pH между 6,0 и 6,5.
- Дюлевото дърво трябва да се засади или напролет, или наесен. Важно е коренището да е добре покрито с пръст и дървото да стои стабилно.
- Почвата трябва да се поддържа с равномерна влажност, но не твърде мокра, за да се избегне преовлажняване. През летните периоди на засушаване трябва да се полива редовно.
- Дюлевото дърво трябва да се тори редовно с балансиран тор, богат на калий и фосфор, за да се стимулира растежът и образуването на плодове.
- Наблюдавай твоето дюлево дърво за признаци на заболявания или вредители и вземай съответните мерки, за да ги избегнеш или да се пребориш с тях.
Беритба на дюлите: Кога се берат дюлите?
Плодовете се берат през късната есен, т.е. в периода от октомври до средата на ноември.
Ето какво съдържа дюлята: Хранителна стойност, витамини и минерали
Дюлята е богата на витамин С. Освен това съдържа големи количества желязо, флуор, танини, калий, мед, манган, натрий, пектин и цинк. Поради високото съдържание на витамини, минерали и микроелементи, дюлята често се използва и в областта на природната медицина, наред с използването ѝ като хранителен продукт. Дюлите са здравословен избор за балансирана диета и могат да подпомогнат чревното здраве. Освен това те съдържат само около 40 килокалории на 100 грама.
Калории: 38 kcal
Въглехидрати: 7,3 g
Белтъчини: 0,4 g
Мазнини: 0,5 g
Витамин А: 6 µg
Витамин B1: 0,03 mg
Витамин B2: 0,03 mg
Витамин B6: 0,04 mg
Витамин С: 14 mg
Витамин Е: 0,4 mg
Калций: 10 mg
Желязо: 0,6 mg
Калий: 183 mg
Магнезий: 8 mg
Натрий: 2 mg
Полезни ли са дюлите?
Дюлите са не само вкусни, но и богати на хранителни вещества, които имат много ползи за здравето. По-долу ще научиш много за здравословните аспекти на дюлите и защо са ценно допълнение към твоята диета. От антиоксидативните свойства до фибрите и витамините.
Пектинът в дюлите: Стимулира храносмилането
Пектинът е вид баластно вещество, което има висока концентрация в дюлите и има полезно въздействие върху храносмилането. Фибрите са несмилаеми въглехидрати, които се съдържат в растителните храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти и изпълняват важни функции в храносмилателния тракт.
Пектинът е разтворимо баластно вещество, което може да се свързва с водата и по този начин придобива гелообразна консистенция. В стомашно-чревния тракт пектинът образува вид гел, който може да забави храносмилането и да регулира усвояването на хранителните вещества от кръвта. Това може да допринесе за по-бавното и равномерно протичане на храносмилането, което води до по-добро чревно здраве.
Пектинът също така може да помогне за стимулирането на перисталтиката и избягването на запек. С това дюлите могат да бъдат естествен и полезен начин за стимулиране на храносмилането и намаляване на проблемите в храносмилателния тракт.
Дюлите съдържат ценни антиоксиданти
Антиоксидантите са ценни съединения, които се срещат в много растителни храни и защитават организма от вредните свободни радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които се образуват в организма вследствие на замърсяването на околната среда, стреса, пушенето или небалансираната диета и оксидативния стрес.
Дюлите съдържат различни видове антиоксиданти, между които витамин С, витамин Е и бета каротин. Тези антиоксиданти могат да помогнат за неутрализирането на свободните радикали, а с това и за предпазването на клетките в организма. Антиоксидативните свойства на дюлите имат много предимства за здравето. Те могат да допринесат за укрепване на имунната система, за подобряване състоянието на кожата и намаляване на риска от хронични заболявания, например сърдечно-съдови заболявания и определени видове рак. Антиоксидантите също така имат противовъзпалителни свойства и помагат при проблеми с очите, свързани с възрастта.
Ниско съдържание на плодова захар в дюлите
Дюлите се отличават с ниско съдържание на плодова захар, особено в сравнение с други видове плодове, например ябълки или банани. Това прави дюлите подходящи за хора, които трябва да намалят консумацията на плодова захар, например поради фруктозна непоносимост. Въпреки това е важно да се има предвид, че дюлите съдържат плодова захар и могат да предизвикат симптоми при хората с фруктозна непоносимост. При фруктозна непоносимост е препоръчително да се наблюдава консумацията на дюли и други хранителни продукти, съдържащи фруктоза, и евентуално да се проведе консултация с лекар или диетолог, за да се определи индивидуалната поносимост към дюлите и да се избегнат симптомите.
Купуване и правилно съхранение на дюли: Ето как се прави
Дюлите са вкусни плодове с множество приложения, който могат да се закупят от нашия хипермаркет. Ако искаш да купиш дюли, е важно да знаеш на какво да обърнеш внимание, за да избереш зрели дюли. Правилното съхранение на дюлите също е решаващо за запазването на тяхната свежест и трайност. Представяме ти полезни съвети и трикове за правилния избор и съхранение на дюлите.
Къде се продават дюли?
Можеш да купиш дюли например в твоя Kaufland.
Съхранение на дюлите: Ето как остават пресни
Дюлите имат много чувствителна обвивка, така че лесно се нараняват. Поради това, за оптимално съхранение, трябва да се поставят на мека повърхност и на един ред. Ако са внимателно третирани, те могат да се съхраняват няколко месеца при ниска температура. Дюлите не са чувствителни към студ.
Съвет за съхранение: Замразяване на дюли
Дюлите могат да се замразяват, за да се удължи трайността им и да се запазят за по-нататъшна употреба. Замразените дюли може да се съхраняват в хладилната камера три до четири месеца и са подходящи за употреба в смутита, десерти, сосове или мармалади. Предлагаме ти съвет за лесно съхранение, как да замразиш дюлите:
- Дюлите се измиват внимателно и се подсушават с потупване.
- Обелват се и се почистват от семките.
- Нарязват се на парчета или резени с желания размер.
- Нарязаните дюли се замразяват в херметически затворен контейнер или торбичка за замразяване.
- Контейнерът или торбичката се затварят добре и се надписват с датата, за да може да се следи трайността им в хладилната камера.
Съвет: Може да поръсиш нарязаните дюли и с лимонов сок, за да ги предпазиш от окисляване и потъмняване преди замразяването.
Колко дълго може да се съхраняват дюлите?
Дюлите може да се съхраняват около седмица при ниска стайна температура (нула до пет градуса Целзий) или в отделението за зеленчуци в хладилника. Ако още не са зрели, може да се съхраняват до три месеца. Извън хладилника издържат до три дни.
Какво може да се приготви от дюли?
Суровите дюли обикновено са тръпчиви на вкус. Ето защо те са най-подходящи за направа на мармалад и желе. Използват се обаче и за пикантни ястия като агнешки тажин или задушено телешко по ориенталски. Приготвят се по същия начин както ябълките или крушите, но първо трябва да се изстърже мъхестата обелка.
Какъв е вкусът на дюлите?
Дюлите имат уникален вкус, често описван като сладко-кисел или ароматен. Вкусът на дюлите може да варира според сорта, степента на зрялост и начина на приготовление. Дюлите не са вкусни сурови. Месото им е твърдо, а обелката – горчива. При приготвянето те развиват своя сладко-кисел вкус и ароматите им се разгръщат напълно. Вкусът напомня смес от ябълка, круша и лимон.
Може ли дюлите да се консумират сурови?
По принцип суровите дюли не са подходящи за консумация. Плодовете са много твърди и имат неприятно горчив вкус. Затова обикновено преди консумация дюлите се варят, пекат или се приготвят по друг начин, за да се подобри вкуса и текстурата им. Все пак има някои сортове дюли, които могат да се консумират и сурови, когато узреят напълно. Тези сортове имат по-мека текстура и по-фин вкус. Преди всичко турските и близкоизточните сортове имат превъзходен вкус, когато са сурови – почти като ябълка. Обвивката и мъха трябва да се отстранят преди консумация, защото не са приятни на вкус. Същото важи и за отровните семки.
Приготвяне на дюлите: Обелват се, режат се и се почистват от семките
Ето указание стъпка по стъпка, как се приготвят дюлите, за да се използват в различни рецепти:
- Дюлите се измиват внимателно със студена вода, за да се премахнат всички замърсявания и остатъци.
- Режат се с остра белачка за зеленчуци или с нож. Обвивката им може да е дебела и жилава, затова е важно инструментът да е остър.
- Обелените дюли се разполовяват и внимателно се отстраняват семките с лъжица или нож. Трябва да се внимава при това да не бъдат наранени плодовете.
- Дюлите се нарязват на равни парчета или резени, в зависимост от начина, по който ще се използват. Може да се нарежат с различна големина и форми, според рецептата.
- Накрая подготвените парчета дюли се слагат в купа с вода и лимонов сок, за да се избегне потъмняването, защото дюлите бързо потъмняват.
Бланширане на дюлите
Бланширането е полезен метод за подготовка на дюлите, тъй като не се варят прекалено дълго и се запазват текстурата и вкуса им. Освен това бланширането помага плодовете да бъдат по-лесно смилаеми и вкусът им става по-фин.
- Загрява се вода в тенджерата, докато заври и се добавя щипка сол, за да се подобри вкусът на дюлите.
- Предварително приготвените дюли се поставят във врящата вода и се оставят да се бланшират около три-четири минути. Точното време може да варира в зависимост от рецептата и желаната степен на сваряване.
- След варенето дюлите се изваждат от водата с решетеста лъжица и се поставят в купа с ледена вода, за да се спре процесът на варене и бързо да се охладят дюлите.
- Когато се охладят, се изваждат от ледената вода и се оставят да се отцедят добре. Бланшираните дюли вече са готови за последваща употреба в различни рецепти.
Варене на дюлите
Варенето на дюлите е популярен начин да се освободят сладостта и аромата им и да се направят меки и нежни. Може да се добавят и подправки като канела, карамфил или ванилия за допълнително подобряване на вкуса им.
- Налива се достатъчно вода в тенджерата и се добавя щипка сол.
- Водата се кипва и се добавят предварително подготвените парчета дюли. Оставят се да врят 15-20 минути, докато омекнат. Времето за варене може да варира в зависимост от рецептата. С помощта на нож може да се провери дали дюлите са достатъчно меки.
- Водата се отлива и дюлите се отцеждат добре. Вече можеш да ги използваш за любимата си рецепта.
Колко дълго трябва да се варят дюлите?
По принцип на дюлите са необходими 15 до 20 минути варене, за да омекнат. Точното време за варене може да варира в зависимост от рецептата и желаната степен на твърдост. Важно е дюлите редовно да се проверяват, за да се разбере дали са достатъчно меки. Ако лесно се пробождат с нож, би трябвало да са готови. Препоръчително е да се следи времето на варене и редовно да се проверява, за да е сигурно, че дюлите няма да станат твърде меки или дори да загорят.